Διπλασιάζεται η βρετανική στρατιωτική δύναμη στην Εσθονία

ΑΠΕ

Η Βρετανία θα διπλασιάσει το μέγεθος της στρατιωτικής δύναμής της στην Εσθονία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δυνάμεων του NATO και θα στείλει εξοπλισμό, περιλαμβανομένων τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων, στη χώρα της Βαλτικής εν μέσω φόβων για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Εσθονία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, σε αντίθεση με την Ουκρανία, η οποία βλέπει τη Ρωσία να συγκεντρώνει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της.

Η Βρετανία ηγείται ήδη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Εσθονία με περίπου 900 στρατιώτες. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας δεν έχει ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των βρετανών στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στην Εσθονία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν προειδοποιήσει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή, ενώ η Μόσχα έχει αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς και κατηγορεί χώρες της Δύσης ότι διαδίδουν ψέματα για να αποσπάσουν την προσοχή από τις επιθετικές ενέργειές τους.

«Μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, αναπτύσσουμε στρατεύματα και εξοπλισμό σε ξηρά, θάλασσα και αέρα για να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

«Το NATO και οι σύμμαχοί μας έχουν ξεκαθαρίσει ότι τυχόν εισβολή στην Ουκρανία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις», συμπλήρωσε.