today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης: Στοχευμένα μέτρα που ανακουφίζουν τους αδύναμους – Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου – «Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας δεν μπορούν να γίνουν» – Έρχονται στοχευμένα μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους – «Εκτός τόπου και χρόνου όσοι εξαγγέλλουν μέτρα χωρίς να ξέρουν πώς θα τα εφαρμόσουν»

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία μίλησε για το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας, μπροστά στο κύμα ακρίβειας, την οπαδική βία αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, τόνισε πως η ελληνική οικονομία θα είναι πρωταθλήτρια ανάμεσα στις παγκόσμιες οικονομίες. «Έχει αλλάξει πίστα παρά τις δυσκολίες και υπάρχει αισιοδοξία», είπε.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα με το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη», συμπληρώνοντας πως εάν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα της οπαδικής βίας δεν θα λυθεί ποτέ.

Ο πρωθυπουργός, αναφορικά με το κύμα ακρίβειας, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσους το έχουν ανάγκη με συνεχείς παρεμβάσεις.

«Θα παρέχουμε τη στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί», σημείωσε και τόνισε πως ελπίζει ότι από την Ανοιξη θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας. Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο δήλωσε ο πρωθυπουργός.

mitsotakis_autias_sinenteuxi
mitsotakis_autias_sinenteuxi2
mitsotakis_autias_sinenteuxi3
mitsotakis_autias_sinenteuxi34

Συγκεκριμένα για την Οικονομία ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί και όσο το κύμα ακρίβειας συνεχίζει προβλέποντας πως μέσα στους επόμενους μήνες το φαινόμενο θα αποκλιμακωθεί. Παράλληλα σημείωσε κάνοντας όπως είπε μία γενική τοποθέτηση πως δεν θα ληφθεί «κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα».

«Έχουμε ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους. Όσοι εξαγγέλλουν μέτρα χωρίς να έχουν ιδέα πώς θα τα εφαρμόσουν είναι εκτός τόπου και χρόνου» τόνισε συμπληρώνοντας πως «δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα. Μόνο στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους», διευκρινίζοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι σε θέση να μοιραστεί λεπτομέρειες για το σχέδιο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως κανένα από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αφορούν σε μειώσεις φόρων δεν θα ανακληθεί σημειώνοντας πως εάν χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στοχευμένες και δεν θα είναι οριζόντιες.

Παράλληλα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει «μνημόνιο», λέγοντας παράλληλα ότι «γι’ αυτά να ρωτήσετε άλλους, εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός του μνημονίου, άλλοι ήταν πρωθυπουργοί των μνημονίων», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα θα βγει από την ενισχυμένη εποπτεία μέσα στη χρονιά.

Μιλώντας σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αποφασισμένος να βάλει τέλος στην περιπέτεια στην οποία βρέθηκε η χώρα την τελευταία 10ετία.

Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς θα είναι μόνιμη. «Και βέβαια να μπορέσουμε -και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό- δεν έχω καμία ανησυχία: να μονιμοποιήσουμε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς. Κάποια στιγμή το 2023 θα είναι για όλους. Η πρόθεση μου είναι η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 να αποτελέσει παρελθόν για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σε ότι αφορά στον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι η αύξηση θα είναι μεγάλη και αυτή θα γίνει από 1ης Μαΐου μιας και μέχρι τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς. Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα πως η αύξηση θα είναι τέτοια που θα λαμβάνει παράλληλα υπόψιν και τις δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης για την οικονομία και τον κατώτατο μισθό ο κ. Μητσοτάκης, είπε πως αυτά που λέει ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούν να γίνουν και ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να πάει στα 800 ευρώ γιατί «κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της ανεργίας γιατί οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να αντέξουν».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, προαναγγέλοντας ότι στο έξης στις θύρες των οργανωμένων οπαδών θα μπαίνουν μόνο οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα την επομένη εβδομάδα.
Αναφερόμενος στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα με το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη», συμπληρώνοντας πως εάν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα της οπαδικής βίας δεν θα λυθεί ποτέ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ποινές που επιβάλλονται θα είναι χωρίς αναστολή μιας και «είναι καλύτερα κάποιος να μπει μέσα για λίγο παρά να του έχει επιβληθεί ποινή και αυτός να κυκλοφορεί ελεύθερος». Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ανάμεσα στις αλλαγές που θα γίνουν θα είναι και αυτή της εισόδου στις θύρες των οργανωμένων οπαδών στα γήπεδα μόνο με εισιτήριο διαρκείας.

«Έχουμε πιο αυστηρό πλαίσιο από το 2019, αλλά πάρα πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αυτό θα αλλάξει» δεσμεύτηκε. Αναφορικά με τυχόν αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στο οπαδικό κίνημα από τις επερχόμενες αλλαγές ο πρωθυπουργός, είπε σκωπτικά «και εάν μερικοί χούλιγκαν είναι στα κάγκελα… ξίδι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ