today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Λιβύη: Ο ΟΗΕ εξακολουθεί να στηρίζει τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά

Δεν τραυματίστηκε κανείς από την επίθεση ενόπλων εναντίον του τη νύχτα

Η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά έγινε στόχος πυρών τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην Τρίπολη, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε «στον τομέα του Σουκ ελ Τζούμαα», στην ανατολική Τρίπολη. Οι δράστες επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο Toyota Camry, χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, αναφέρει η ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα από τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο έκανε λόγο για «εγκληματική ενέργεια» διευκρινίζοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα.

Λιβυκά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα ότι το αυτοκίνητο του Ντμπεϊμπά δέχτηκε πυρά, χωρίς να διευκρινίσουν εάν εκείνος επέβαινε σε αυτό. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός είχε πάει στην Πλατεία Μαρτύρων, στην καρδιά της Τρίπολης, όπου τον υποδέχτηκε ένα πλήθος υποστηρικτών του.

 

Ο ΟΗΕ στηρίζει τον Ντμπεϊμπά

Σήμερα το απόγευμα το λιβυκό Κοινοβούλιο, που εδρεύει στο Τομπρούκ, ανέδειξε νέο πρωθυπουργό της χώρας τον Φάτι Μπασάγα, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαριτς είπε ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να στηρίζει τον Ντμπεϊμπά.

Όταν ρωτήθηκε, κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, εάν ο ΟΗΕ εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως μεταβατικό πρωθυπουργό τον Ντμπεϊμπά, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Ναι, εν συντομία, ναι».

«Οι Λίβυοι ηγέτες πρέπει να ενωθούν και να συμφωνήσουν ή να ξανασυμφωνήσουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν», πρόσθεσε. «Είδαμε τις πληροφορίες για τον διορισμό ενός άλλου πρωθυπουργού. Η θέση μας παραμένει απαράλλακτη», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι ο ΟΗΕ προσπαθεί να μάθει λεπτομέρειες «για την απόφαση που έλαβε» το Κοινοβούλιο.

«Ο ΟΗΕ δεν είναι αποικιακός κυβερνήτης ή κυβερνητική αρχή στη Λιβύη. Βρισκόμαστε εδώ και εκεί για να βοηθήσουμε τον λιβυκό λαό και (…) είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ηγέτες και τις πλευρές να έχουν στο νου τους τον λιβυκό λαό», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ