today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Κοινοβουλευτική έρευνα για τη διαχείριση αρχείων του Λευκού Οίκου από τον Ντόναλντ Τραμπ

Μια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ξεκίνησε έρευνα για τη διαχείριση των αρχείων του Λευκού Οίκου από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανάκτηση 15 κουτιών με επίσημα έγγραφα από την κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, μια ενέργεια που σύμφωνα με βουλευτές μπορεί να συνιστά παραβίαση του νόμου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Κάρολιν Μαλόνεϊ εξέφρασε σήμερα «τη βαθύτατη ανησυχία της» για το ότι αρχεία δεν παραδόθηκαν αμέσως στην ομοσπονδιακή ανεξάρτητη διοικητική υπηρεσία του αμερικανικού κράτους που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση και την τεκμηρίωση κυβερνητικών και ιστορικών αρχείων, NARA (National Archives and Records Administration), όταν έληξε η προεδρική θητεία του Τραμπ τον Ιανουάριο του 2021 «και ότι φαίνεται να αφαιρέθηκαν από τον Λευκό Οίκο κατά παράβαση του Νόμου περί Προεδρικών Αρχείων».

Η Μαλόνεϊ είπε επίσης ότι ανησυχεί για πρόσφατες αναφορές μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες ο Τραμπ «επιχείρησε επανειλημμένα να καταστρέψει προεδρικά αρχεία, κάτι που ενδεχόμενα να συνιστά πρόσθετες σοβαρές παραβιάσεις» του Νόμου, ο οποίος απαιτεί τη διατήρηση γραπτών ανακοινώσεων που σχετίζονται με τα επίσημα καθήκοντα του εκάστοτε προέδρου.

Σημερινό δημοσίευμα ανέφερε ότι μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου έβρισκαν σποραδικά έγγραφα που βούλωναν την τουαλέτα στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ.

«Μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου έβρισκαν σποραδικά την τουαλέτα βουλωμένη» και στη συνέχεια «συσσωρευμένα, υγρά τυπωμένα χαρτιά… είτε σημειώσεις είτε κάποιο άλλο κομμάτι χαρτί που πιστεύουν ότι είχε πετάξει στην τουαλέτα» στο μπάνιο του, είπε η δημοσιογράφος των New York Times Μάγκι Χάμπερμαν στο CNN, παραθέτοντας πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της που κυκλοφορεί προσεχώς για τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές τι είδους έγγραφα βρέθηκαν.

Σε μια ανακοίνωση, ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι κουτιά με αρχεία μεταφέρθηκαν στην NARA έπειτα από «συζητήσεις» τις οποίες αποκάλεσε «συλλογικές» και σημείωσε ότι του είπαν ότι «δεν είχε καμία υποχρέωση» να παραδώσει οποιοδήποτε υλικό του Λευκού Οίκου, αν και δεν είπε ποιος του έδωσε αυτή την οδηγία.

«Τα χαρτιά παραδόθηκαν εύκολα και χωρίς διενέξεις και σε πολύ φιλική βάση», είπε.

Ο Τραμπ διέψευσε επίσης τα λεγόμενα της Χάμπερμαν ως «κατηγορηματικά ψευδή».

Χθς Τετάρτη, η Washington Post ανέφερε ότι η NARA ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει πώς χειρίστηκε ο Τραμπ το θέμα των αρχείων του Λευκού Οίκου, όταν αποχώρησε από την προεδρία. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας υποψιάζονται ότι ο Τραμπ μπορεί να παραβίασε τη νομοθεσία που αφορά τη διαχείριση των κυβερνητικών εγγράφων και για τον λόγο αυτόν επικοινώνησαν με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έγραψε η Post επικαλούμενη δύο πηγές.

Οι New York Times, επικαλούμενη ένα άτομο με γνώση του θέματος, ανέφεραν ότι Αμερικανοί αρχειοφύλακες βρήκαν πιθανώς απόρρητο υλικό από τα κουτιά που ανακτήθηκαν τον Ιανουάριο.

Δεν είναι σαφές αν το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει έρευνα και εκπρόσωπος του υπουργείου δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία γνωστοποίησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι ανέκτησε 15 κουτιά με υπομνήματα, επιστολές και άλλα επίσημα έγγραφα από την ιδιωτική κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας. Επίσης, βοηθοί του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου αναζητούν και άλλα για να τα παραδώσουν στην NARA.

Η Washington Post το Σαββατοκύριακο αποκάλυψε επίσης ότι η καταστροφή εγγράφων από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ήταν πιο εκτεταμένη από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν.

Η Μαλόνεϊ, Δημοκρατική βουλευτίνα, σε επιστολή της προς την NARA ζήτησε χθες από την υπηρεσία να παράσχει περισσότερες πληροφορίες έως τις 18 Φεβρουαρίου.

Δεν ήταν δυνατή η άμεση επικοινωνία με τους εκπροσώπους της NARA για σχόλιο.

Ο Νόμος περί Προεδρικών Αρχείων ορίζει ότι πρέπει να φυλάσσονται οι γραπτές επικοινωνίες που σχετίζονται με τα επίσημα καθήκοντα ενός προέδρου.

Χθες η NARA έκανε γνωστό ότι βοηθοί του Τραμπ αναζητούν επιπλέον αρχεία του Λευκού Οίκου. «Εκπρόσωποι του πρώην προέδρου Τραμπ ενημέρωσαν τη NARA ότι συνεχίζουν να αναζητούν επιπλέον προεδρικά αρχεία που ανήκουν στην υπηρεσία Εθνικών Αρχείων», ανέφερε σε ανακοίνωση η υπηρεσία.

«Ο Νόμος για τα Προεδρικά Μητρώα είναι κρίσιμος για τη δημοκρατία μας, στην οποία η κυβέρνηση λογοδοτεί στον λαό», δήλωσε χθες ο αρχειοφύλακας Ντέιβιντ Φεριέρο.

Η Post επίσης αποκάλυψε ότι όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ πήρε μαζί του τις επιστολές του Μπαράκ Ομπάμα και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους των Εθνικών Αρχείων να πάνε στη Φλόριντα για να τις πάρουν.

Με τη λήξη της θητείας τους, οι πρόεδροι είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν όλες τις επιστολές, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα έγγραφα εργασίας στα Εθνικά Αρχεία, που είναι αρμόδια για τη φύλαξή τους. Όμως ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος αποφάσισε να πάρει μαζί του, στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, πολλές κούτες, όπως γράφει η εφημερίδα.

Στα κουτιά αυτά υπήρχαν μεταξύ άλλων δώρα που του είχαν κάνει ξένοι ηγέτες, η επιστολή που του άφησε ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και πολλά μηνύματα γραμμένα από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Τραμπ, ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που συνάντησε ένα μέλος της δυναστείας των Κιμ, αλληλογραφούσε μαζί του. «Μου έγραψε ωραία γράμματα, είναι υπέροχα γράμματα. Είμαστε ερωτευμένοι», δήλωσε ο ίδιος τον Σεπτέμβριο του 2018, σε μια ομιλία του σε υποστηρικτές του.

Κάποια από τα έγγραφα που παρέλαβαν τα Εθνικά Αρχεία ήταν κολλημένα με ταινία, από υπαλλήλους του Λευκού Οίκου, ενώ άλλα παραδόθηκαν στην υπηρεσία σκισμένα.

Πρώην βοηθοί του Τραμπ είπαν στην Washington Post και στους New York Times ότι τα αρχεία που παραδόθηκαν στην NARA συσκευάστηκαν βιαστικά κατά την αποχώρηση του πρώην προέδρου.

Πολλοί ιστορικοί είπαν ότι οι παραβάσεις που έγιναν υπό την προεδρία Τραμπ ήταν άνευ προηγουμένου.

«Είναι μια συγκλονιστική περιφρόνηση του Νόμου περί Προεδρικών Αρχείων», είπε στο CNN η ιστορικός Λίντσεϊ Τσερβίνσκι.

«Τα προεδρικά έγγραφα ανήκουν σε όλους εμάς τους Αμερικανούς, όχι σε κάποιον πρώην πρόεδρο», έγραψε χθες στο Twitter ο ιστορικός Μάικλ Μπέσλος. «Είναι κρίσιμο τώρα για όλους τους Αμερικανούς να γνωρίζουν ακριβώς πόσα και ποια προεδρικά έγγραφα κατασχέθηκαν παράνομα, κρύφτηκαν ή καταστράφηκαν».

Η αμερικανική Βουλή έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση οπαδών του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο. Ο Τραμπ προσπάθησε να εμποδίσει τους ερευνητές του Κογκρέσου να ανακτήσουν αρχεία του, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα απέρριψε το αίτημά του.

Ειδικοί τονίζουν ότι δεν είναι σαφές ποιες, αν υπάρχουν, επιπτώσεις θα μπορούσαν να ακολουθήσουν σχετικά με τη διαχείριση των επίσημων αρχείων.

«Δεν υπήρξε ποτέ δίωξη βάσει του Νόμου περί Προεδρικών Αρχείων, επειδή κανένας πρόεδρος δεν παραβίασε ποτέ τον Νόμο σε αυτόν τον βαθμό», είπε η Τσερβίνσκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ