today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Η διέξοδος για τον λαό βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία σε σύσκεψη μαζικών φορέων του Πειραιά για την Υγεία, που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια, ανέφερε ότι «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κουράστηκαν πολύ τρεις μέρες στη Βουλή, με τους καβγάδες και τις κάλπικες αντιπαραθέσεις για να μείνει στο απυρόβλητο ο πραγματικός ένοχος για τις μεγάλες καταστροφές, την πανδημία και τα άλλα μεγάλα προβλήματα, ο οποίος δεν είναι άλλος από την πολιτική τους, το κράτος τους και οφείλεται στην κοινή στρατηγική τους, η οποία αντιμετωπίζει τις ανάγκες του λαού ως κόστος, γιατί έχει για ευαγγέλιο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Τόνισε πως «υπάρχει ελπίδα, μακριά από όλους αυτούς και αυτή βρίσκεται στη συμμετοχή στους αγώνες και στη δράση των εργαζομένων, παντού. Βρίσκεται σήμερα εδώ, σ’ αυτή τη σύσκεψη με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς για την οργάνωση της πάλης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, όπως και σε κάθε σύσκεψη που οργανώνει την πάλη, γιατί εκεί μπορεί η οργή να γίνει δύναμη αγώνα και ανατροπής. Αυτή είναι η διέξοδος για το λαό και όχι η αναζήτηση ίδιων ή παρόμοιων επίδοξων “σωτήρων” – σταρ, που το μόνο που κάνουν είναι να συνεχίζουν το ίδιο αντιλαϊκό έργο, από εκεί που το αφήνουν οι προηγούμενοι, όπως συνέβη τόσες φορές στο παρελθόν» υπογράμμμισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι μαζί με το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα της κατάστασης του δημοσίου συστήματος Υγείας, την λαϊκή οικογένεια βασανίζουν η ακρίβεια, η ανεργία, η επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς, η μόρφωση των παιδιών που οι οικογένειες ακριβοπληρώνουν και η πολιτική προστασία.

«Απέναντί του ο λαός έχε ένα κράτος εχθρικό για τις ανάγκες του. Έχει όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν, αφού, η μία μετά την άλλη σε ένα αγώνα σκυταλοδρομίας, νομοθετούσαν και νομοθετούν σε βάρος του» είπε ο Δ. Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι «αυτός είναι και ο λόγος που στα τρία μεγάλα νοσοκομεία του Πειραιά, που εξυπηρετούν ασθενείς και από τη Δυτική Αθήνα και τα νησιά, λείπουν δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές, οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του λαού». Επιπλέον τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα πλήρους αποκατάστασης της πρότερης λειτουργίας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και αναβάθμισης του νοσοκομείου, καθώς και την «κατεπείγουσα ανάγκη αποφασιστικής αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις περιοχές, με παιδίατρους και άλλες αναγκαίες ειδικότητες», αλλά και την ανάγκη δημιουργίας και άλλων παιδιατρικών νοσοκομείων, ειδικά στην περιοχή του Πειραιά.

Ο Δ. Κουτσούμπας, στη συνέχεια της ομιλίας του, είπε ότι «στις γειτονιές του Πειραιά γίνεται ακόμα πιο εμφανές, ότι οι κρατικοί και επιχειρηματικοί σχεδιασμοί, που υπηρετούν τα συμφέροντα των ομίλων και της μεγαλοεργοδοσίας, είναι πάντα σε βάρος της προστασίας της υγείας και της ζωής της εργατικής τάξης και του λαού». Όπως εξήγησε, καταθέτοντας λεπτομερή στοιχεία και για την ευρύτερη περιοχή, στον Πειραιά «συγκεντρώνονται μεγάλοι ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών κρατών, κυρίως των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα, και αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών ομίλων με επίκεντρο το λιμάνι, και τη ναυπηγική βιομηχανία».

«Τα ίδια συμφέροντα είναι που μπαίνουν εμπόδιο στα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς» είπε, αναφερόμενος στη συνέχεια στους «καθημερινούς αγώνες των εργατικών σωματείων και των άλλων μαζικών φορέων του Πειραιά για μέτρα υγείας και ασφάλειας και προστασίας της ζωής, για αξιοπρεπείς μισθούς και ΣΣΕ, για την υπεράσπιση των γειτονιών από τα επιχειρηματικά και κρατικά σχέδια. «Όλοι αυτοί οι αγώνες πρέπει να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας στη συνέχεια: «Σήμερα – κατά το ΚΚΕ – ο αγώνας για την υγεία του λαού στον Πειραιά σημαίνει:

  • Άμεση στελέχωση, με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, των Νοσοκομείων του Τζάνειου, της Νίκαιας και του Μεταξά.
  • Επίταξη του Μετροπόλιταν και του συνόλου των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς αποζημίωση και ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Να δημιουργηθεί δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο στον Πειραιά για τις ανάγκες των παιδιών του λαού της περιοχής.
  • Άμεση στελέχωση με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με την αναγκαία υποδομή των Κέντρων Υγείας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ), με μαζικές προσλήψεις.
  • Να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας στον Κορυδαλλό. Να φτιαχτεί σταθμός πρώτων βοηθειών στο Πέραμα, δίπλα σε δύο μεγάλους εργασιακούς χώρους που είναι η Ζώνη και οι προβλήτες της Cosco.
  • Να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες, πολλαπλάσιες από ότι είναι σήμερα, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, για δωρεάν rapid tests που να καλύπτουν όλες τις περιοχές του Πειραιά, στις οποίες ζουν και εργάζονται δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι, με μαζικά διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό.
  • Δωρεάν PCR τεστ στις δημόσιες μονάδες! Όχι άλλη οικονομική αιμορραγία των λαϊκών οικογενειών!
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς, στα σούπερ μάρκετ, τα εμπορικά καταστήματα, και αλλού, καθώς και στους χώρους εργασίας στο λιμάνι, στα καράβια, στα εργοστάσια.
  • Να καταργηθούν οι τροπολογίες για την περικοπή μισθού, σε εργαζόμενους που παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού και υποχρεώνουν σε τηλεργασία νοσούντες με κορονοϊό.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αραίωση τμημάτων, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στις σχολικές μονάδες, δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων μασκών με ευθύνη του κράτους, να προσληφθεί τώρα το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.
  • Να πυκνώσουν τώρα όλα τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά στις ώρες αιχμής προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού πρέπει να δοθεί ενιαία με τον αγώνα για να ζήσει αξιοπρεπώς η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Για:

  • Να υπογραφούν ΣΣΕ με αποφασιστικές αυξήσεις στους μισθούς, όπως διεκδικούν οι λιμενεργάτες στην Cosco.
  • Να υλοποιηθεί η ΣΣΕ που κατάφερε να υπογράψει μετά από αγώνες το συνδικάτο Μετάλλου στη Ζώνη στο Πέραμα.
  • Να υπάρξει προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια στο ρεύμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε αυτά τα είδη. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και την ενέργεια για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά.
  • Να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε κατοικίες και χώρους επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων».

Είπε ότι το ΚΚΕ θέτει αυτά τα ζητήματα στους μαζικούς φορείς και στα σωματεία εκεί όπου «μπορεί να δυναμώσει και η συζήτηση, ποια πολιτική αλλαγή χρειάζεται ο λαός. Κι αυτή βρίσκεται στην άλλη όχθη από τα κόμματα του κεφαλαίου. Βρίσκεται στην λαϊκή πάλη που θα δυναμώσει και θα τα πάρει όλα αμπάριζα: Τα αστικά κόμματα, το αστικό κράτος και το σύστημά τους».

«Η προοπτική αυτής της πολιτικής αλλαγής θα δυναμώνει όσο δυναμώνει και γίνεται συνείδηση πως: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό». Και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ