Η Ε.Ε. παραπέμπει την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

ΑΠΕ

Η ΕΕ προσέφυγε σήμερα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Κίνας για τις εμπορικές πρακτικές της που εισάγουν διακρίσεις κατά της Λιθουανίας, ενώ πλήττουν επίσης άλλες εξαγωγές από την ενιαία αγορά της ΕΕ.

«Αυτές οι ενέργειες, που φαίνεται να εισάγουν παράνομες διακρίσεις βάσει των κανόνων του ΠΟΕ, βλάπτουν τους εξαγωγείς τόσο στη Λιθουανία όσο και σε άλλα μέρη της ΕΕ, καθώς στοχεύουν επίσης προϊόντα με λιθουανικό περιεχόμενο που εξάγονται από άλλες χώρες της ΕΕ. Καθώς οι προσπάθειες να επιλυθεί αυτό διμερώς απέτυχαν, η ΕΕ έχει καταφύγει στην κίνηση διαδικασίας επίλυσης διαφορών κατά της Κίνας», αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τονίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τους διάφορους τύπους κινεζικών περιορισμών. Αυτοί οι περιορισμοί, σύμφωνα με την Επιτροπή, περιλαμβάνουν άρνηση εκτελωνισμού λιθουανικών εμπορευμάτων, απόρριψη αιτήσεων εισαγωγής από τη Λιθουανία και πίεση σε εταιρείες της ΕΕ που δραστηριοποιούνται εκτός κρατών μελών της ΕΕ να αφαιρέσουν λιθουανικές εισροές από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους όταν εξάγουν στην Κίνα.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε: “Η εκκίνηση μιας υπόθεσης του ΠΟΕ δεν είναι ένα βήμα που κάνουμε επιπόλαια. Ωστόσο, έπειτα από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα διμερώς, δεν βλέπουμε άλλο δρόμο από το να ζητήσουμε στον ΠΟΕ να διευθετήσει τη διαφωνία με την Κίνα. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να ενεργήσει ενιαία και να δράσει γρήγορα ενάντια σε μέτρα που παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ, τα οποία απειλούν την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς μας. Συνεχίζουμε παράλληλα τις διπλωματικές μας προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης».