today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Διχάζει το ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή προέδρου από τη βάση

Μπόλικο παρασκήνιο, συγκρούσεις και «παιχνίδια» Εξουσίας μεταξύ «προεδρικών» και «Ομπρέλας», της ισχυρής αριστερής τάσης, κρύβονται πίσω από την αιφνιδιαστική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή του προέδρου του κόμματος από την οργανωμένη βάση. Μια κίνηση που ομολογουμένως «τάραξε» τα νερά στην Κουμουνδούρου.

Του Κώστα Πασίση

Οι τεκτονικές δονήσεις που προκλήθηκαν στην Χαρ. Τρικούπη από την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ταρακούνησαν και την Κουμουνδούρου.

Μέσα σε λίγα 24ωρα ξεκαθάρισε το τοπίο αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής του 3 συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικά θα πραγματοποιηθεί – εκτός νέου απροόπτου- από τις 31 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου.

Και αποφασίστηκε το κόμμα να γίνει πιο δημοκρατικό στο καυτό θέμα της εκλογής ηγεσίας, σύμφωνα με τους «προεδρικούς».

Αυτή ήταν και η «είδηση» των ημερών για την Κουμουνδούρου καθώς ο εκάστοτε αρχηγός της Αριστεράς εκλεγόταν από το συνέδριο του κόμματος.

Όλα αυτά όμως εντάσσονται στη μεγάλη «εικόνα», στο μεγαλόπνοο σχέδιο Τσίπρα για ολική επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σταδιακή μετεξέλιξη του σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μιας και το «φλερτ» με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές κρίθηκε ότι πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμη σχέση…

Η συγκεκριμένη αλλαγή πλεύσης κρίθηκε επιβεβλημένη από την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε χαμηλό δημοσκοπικό βαρομετρικό και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έρχεται απειλητικό…

Όσον αφορά την πρόταση-βόμβα του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο εκλογής του αρχηγού, αυτή ήταν μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι των εσωτερικών συσκέψεων εδώ και δυο χρόνια, αλλά δεν περπάτησε, λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων και άλλων
προτεραιοτήτων…

Η κλεψύδρα του χρόνου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως μετα τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, άρχισε να αδειάζει επικίνδυνα και έτσι ενεργοποιήθηκαν τα παλαιά σχέδια…

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως είχε χαιρετίσει τις ανοιχτές διαδικασίες με τις οποίες εξελέγη ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αν και έβαλε πολλούς αστερίσκους στη διαδικασία, λόγω της συμμετοχής πολιτών που δεν είχαν σχέση με την Χαρ. Τρικούπη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι κάτι έχει στα «σκαριά»…

Οι λόγοι για εκλογή αρχηγού από τη βάση

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου οι βασικοί λόγοι που ώθησαν τον Αλέξη Τσίπρα στην συγκεκριμένη κίνηση σχετίζονται τόσο με προσωπικές στρατηγικές όσο και από πολιτικές αναγκαιότητες.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετα τις απανωτές ήττες που υπέστη στις εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές ψάχνει για μια εσωκομματική εκλογική νίκη, με την οποία θα ανεβάσει τις πολιτικές μετοχές του.

Επιπλέον, γνωρίζει ότι η πιθανή επικράτηση του στην απευθείας εκλογή από τη βάση του κόμματος, θα είναι ισχυρή «ασπίδα» για τυχόν αμφισβήτηση του, στο μέλλον…

Σε πολιτικό επίπεδο κρίθηκε απαραίτητο από τον Αλέξη Τσίπρα και τους συμβούλους του, να ανοίξει ένα ανοικτό διάλογο και έναν δίαυλο επικοινωνίας με τη βάση του κόμματος, που κατ’ επέκταση θα λειτουργήσει και συσπειρωτικά ενόψει εκλογών.

Επίσης, ένας βασικός λόγος είναι ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ εκλέγουν τον εκάστοτε αρχηγό τους από τη βάση και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ από το Συνέδριο που αποτελεί κοινό μυστικό ότι η σύνθεση του είναι αποτέλεσμα των κομματικών ισορροπιών και της δράσης των μηχανισμών των εσωκομματικών τάσεων.

Να σημειώσουμε ότι η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε από ένα εκλογικό σώμα 400.000 και πλέον κομματικών μελών στο ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν περισσότεροι από 200.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

Αυτός είναι ένας παράγοντας που έπαιξε το ρόλο του καθώς η πίεση για αλλαγές ήταν εμφανής και μεγάλη.

Aντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση

Η σχετική πρωτοβουλία Τσίπρα συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου από την ισχυρή αριστερή εσωκομματική τάση της «Ομπρέλα» επικεφαλής της οποίας είναι Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρώην τσάρος της Οικονομίας μαζί με τους κυρίους Φίλη, Σκουρλέτη, Βούτση και άλλα επτά στελέχη μιλούν για αντιδημοκρατική πρόταση και τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε αρχηγικό κόμμα.

Τα στελέχη της «Ομπρέλα» βλέπουν αφενός ισχυροποίηση του Αλέξη Τσίπρα με την εκλογή του από τη βάση και ταυτόχρονα αποδυνάμωση των υπόλοιπων τάσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μελλοντική ιδεολογική μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ