today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Τα υπερσύγχρονα Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Σαφές μήνυμα για την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει υφιστάμενες και μελλοντικές τουρκικές απειλές, εκπέμπει η παραλαβή των έξι υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale που σήμερα θα προσγειωθούν στην αεροπορική βάση Τανάγρας.

Του Κώστα Πασίση

Στην Τανάγρα για την τελετή παραλαβής θα βρίσκονται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό επισημαίνοντας τη στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, με την απόκτηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Τον
Πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Άμυνας Νικος Παναγιωτόπουλος.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν παραδοθεί στην Πολεμική μας Αεροπορία και τα άλλα 12 Rafale σύνολο 18, που όπως τονίζουν οι στρατιωτικοί αναλυτές, θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδος.

Και όπως επισημαίνει με άρθρο του στο thepresident.gr ο Διονύσης Χατζηδάκης, βουλευτής της ΝΔ και καλός γνώστης των στρατιωτικών θεμάτων και εξοπλισμών «μέχρι το β’ εξάμηνο του 2022 θα είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και οι 18 Έλληνες πιλότοι και οι 40 μηχανικοί, όχι μόνο για να πετούν τα αεροσκάφη αλλά και να είναι έτοιμοι επιχειρησιακά να αξιοποιήσουν
αυτό το δικινητήριο αεροσκάφος τέταρτης γενιάς plus».

Η παραλαβή των Rafale γίνεται στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας που ενόχλησε και παράλληλα τρόμαξε την Άγκυρα που διαθέτει τα αμερικανικά F-16, πολλά εκ των οποίων παραμένουν καθηλωμένα στις αεροπορικές βάσεις λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και άλλων προβλημάτων.

Τα τελευταίας τεχνολογίας Rafale αποτελούν την καλύτερη ασπίδα προστασίας της χώρας στις επεκτατικές βλέψεις των «γερακιών» της Άγκυρας, που αποτυπώνονται στο ψευδεπίγραφο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκεκριμένη μεγάλη αγορά, έχοντας υπόψη της μια σοφή λαϊκή παροιμία που λέει ότι «αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς μην περιμένεις από άλλους να σε ξύσουν».

Όπερ σημαίνει ότι είναι πολύ καλές και χρήσιμες οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αλλά τις πρώτες κρίσιμες ώρες της εμπλοκής, τα κάστανα από τη φωτιά θα τα βγάλουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας και μετά θα έλθει «πυροσβεστικά» το ξένο ιππικό…

Αυτό τουλάχιστον έχει δείξει και η εμπειρία του παρελθόντος και μάλιστα του πρόσφατου.

Τα γαλλικά μαχητικά προσγειώνονται στη χώρα μας σε μια κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της, με τις ευθείες απειλές ακόμη και για πολεμική σύρραξη, αλλά και τη δημοσίευση ψευδοχαρτών που «κόβουν» το Αιγαίο στα δυο…

Κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα

Την ίδια στιγμή στα ύψη εκτοξεύεται και το διπλωματικό θερμόμετρο, με την Ελλάδα και την
Τουρκία να προβαίνουν σε αντίστοιχες κινήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας τη σταδιακά αυξανόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας έθεσε εκ νέου θέμα ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, εφόσον επαναλάβει την προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το αυστηρό αυτό μήνυμα έστειλε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο Στρασβούργο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση του αύριο με περίπου σαράντα πρέσβεις όπου θα επισημάνει την τουρκική προκλητικότητα και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, ενώ θα αναφερθεί και στις μεγάλες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθώντας να βγάλει την Τουρκία από την απομόνωση της επισκέφθηκε τα Τίρανα όπου είχε θερμό πολιτικό εναγκαλισμό με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση που είχε -εν πτήσει- με δημοσιογράφους στην διάρκεια της οποίας επεσήμανε ότι η Τουρκία παρέλαβε τέσσερα σκάφη γεωτρήσεων και δύο σκάφη σεισμικής έρευνας. «Αυτά τα πήραμε για το τίποτα;» αναρωτήθηκε. «Αυτά
θα λειτουργήσουν στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο», πρόσθεσε με νόημα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ