today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Πως συνδέονται οι δηλώσεις Ροζάκη, το casus belli και τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο

«Ισχύει η πάγια θέση μας για τα 12 ναυτικά μίλια και τίποτε άλλο». Με αυτή τη ξερή απάντηση-διάψευση η κυβέρνηση «άδειασε» τις αδιανόητες δηλώσεις του Χρ. Ροζάκη για το θέμα της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο, που έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό
στον τουρκικό τύπο.

Του Κώστα Πασίση

Αφορμή για τα κολακευτικά πρωτοσέλιδα με τη φωτογραφία του, που …χάρισαν οι γείτονες μας στον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών επί κυβέρνησης Σημίτη, ήταν η τελευταία συνέντευξη του στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στις πρόσφατες άτυπες συζητήσεις μεταξύ των δυο χωρών, η Ελλάδα αποδέχθηκε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12 μίλια όπως ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η εθνικά επιζήμια αυτή προσωπική αναφορά του κ. Ροζάκη απέχει μακράν από την επίσημη θέση της κυβέρνησης ότι είναι πάγιο, αδιαπραγμάτευτο και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο, όπως πρόσφατα υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Το περίεργο είναι ότι ο εν λόγω καθηγητής λίγες ημέρες νωρίτερα, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, προετοίμασε το έδαφος για τη μεγάλη διαφοροποίηση, λέγοντας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει με την Άγκυρα το ζήτημα του εύρους των χωρικών υδάτων.

Οι επικίνδυνες αυτές δηλώσεις του κ. Ροζάκη στους πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους της χώρας δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς οι θέσεις του είναι λίγο-πολύ γνωστές από το παρελθόν.

Να θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής το Φεβρουάριο του 2020 σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ είχε υποστηρίξει πως η Ελλάδα έχει τηρήσει μαξιμαλιστική (!) θέση σε όλα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει ΑΟΖ μέχρι την Κύπρο, πράγμα αδύνατον. Έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει 12 ναυτικά μίλια παντού. Έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει εναέριο χώρο μεγαλύτερο από την αιγιαλίτιδα ζώνη της.

Αναφορές που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Ελλάδας και παραλήρημα ενθουσιασμού στην Άγκυρα καθότι οι θέσεις του σχεδόν ευθυγραμμίζονται με τις τουρκικές επιδιώξεις για συνδιαχείριση στο Αιγαίο.

Στην ίδια λογική κινούνται και οι απόψεις του για το «απομονωμένο Καστελόριζο που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές», όπως είχε αναφέρει τον Ιούνιο του 2020, δημιουργώντας νέο σάλο.

Να πούμε επίσης ότι ο κ. Ροζάκης χαρακτηρίζεται ως πατέρας τής «βήμα προς βήμα» πολιτικής και της αναζωογόνησης της διαδικασίας της Χάγης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παρεμπιπτόντως, ο εν λόγω κύριος είχε …ξεμείνει για κάποιους μήνες στο ΥΠΕΞ και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία όμως δεν ανανέωσε τη θητεία του…

Καθαρές κουβέντες από Σακελλαροπούλου

Οι απαράδεκτες δηλώσεις Ροζάκη έγιναν σε μια περίοδο, που η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της επαναφέροντας το θεώρημα της Γαλάζιας Πατρίδας, την αποστρατικοποίηση των νησιών, το casus belli στο Αιγαίο, ενώ ταυτόχρονα έχει στοχοποιήσει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για τις επιδιώξεις της Άγκυρας.

Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις που φθάνουν μέχρι το casus belli των Τσαβούσογλου-Ακαρ και το «τάιμινγκ» αυτών, ενδεχομένως να υποκρύπτουν και τον φόβο της Άγκυρας για μια εντυπωσιακή διπλωματική «κίνηση» της Ελλάδας στο Αιγαίο, που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα…

Στον απόηχο όλων αυτών, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου διεμήνυσε στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δε θα υποχώρησε με τίποτε στις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη κοπή πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τους Έλληνες της Ίμβρου με ισοτιμία και δικαιοσύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ