today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Η βρετανική οικονομία ξεπέρασε τον Νοέμβριο το μέγεθος που είχε πριν από την πανδημία

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ισχυρούς ρυθμούς τον Νοέμβριο για να ξεπεράσει τελικά το μέγεθος που είχε πριν η χώρα εισέλθει στο πρώτο της lockdown λόγω της COVID-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε με ταχύτερο του αναμενόμενου ρυθμό 0,9% τον Νοέμβριο – πριν από το τελευταίο κύμα κρουσμάτων της COVID-19 και περιορισμών για πολλές επιχειρήσεις – με αποτέλεσμα είναι κατά 0,7% μεγαλύτερη σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία ONS. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,4% για τον Νοέμβριο.

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε το μέγεθος της οικονομίας να επιστρέφει στα προ της πανδημίας επίπεδα τον Νοέμβριο –μια απόδειξη για το σθένος και την αποφασιστικότητα του βρετανικού λαού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Άλλες οικονομίες έχουν ήδη ανακτήσει το μέγεθος που είχαν πριν από την πανδημία, με κορυφαία μεταξύ αυτών την αμερικανική. Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε πάνω από 9% το 2020, μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις λόγω της πανδημίας μεταξύ των πλούσιων κρατών του κόσμου.

Ωστόσο, παρά την επιτάχυνση του Νοεμβρίου, το ΑΕΠ πιθανόν δέχθηκε νέο πλήγμα τον Δεκέμβριο όταν η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού σάρωσε την Ευρώπη και η απώλεια της δυναμικής πιθανόν να επεκτάθηκε έως τον Ιανουάριο με πολλές εταιρίες να αναφέρουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τους καταναλωτές να φοβούνται να κυκλοφορήσουν έξω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ