today-is-a-good-day
19 C
Athens

Γερμανία: Σε ισόβια καταδικάστηκε Σύρος πρώην συνταγματάρχης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Πρώην συνταγματάρχης των υπηρεσιών Πληροφοριών της Συρίας καταδικάστηκε σήμερα από γερμανικό δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στην πρώτη δίκη παγκοσμίως για τις ωμότητες που έχει διαπράξει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο του Κόμπλεντς έκρινε τον 58χρονο Ανουάρ Ρασλάν ένοχο για τον φόνο και τον βασανισμό κρατούμενων σε μυστικό κέντρο κράτησης αλ Χάτιμπ, γνωστό και ως παράρτημα 251, στη Δαμασκό από τις 29 Απριλίου 2011 ως τις 7 Σεπτεμβρίου 2012.

Στο πρώτο σκέλος αυτής της δίκης, που παρακολουθεί η μεγάλη κοινότητα των προσφύγων της Συρίας, το δικαστήριο του Κόμπλεντς καταδίκασε τον Φεβρουάριο του 2021 τον Εγιάντ αλ Γάριμπ, πρώην μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών, σε τέσσερα χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση.

Σήμερα οι δικαστές έκριναν ένοχο τον Ρασλάν για τον φόνο 27 ανθρώπων.

Ο Ανουάρ Ρασλάν, επικεφαλής της υπηρεσίας ερευνών του παραρτήματος 251, παρέμεινε σιωπηλός σε όλη τη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2020.

Τον Μάιο του 2020 οι δικηγόροι του παρέδωσαν μια γραπτή δήλωση του πελάτη τους, στην οποία ο πρώην συνταγματάρχης αρνούνταν την εμπλοκή του στον φόνο και τον βασανισμό κρατουμένων. Οι δικηγόροι του δεν έπαψαν να ισχυρίζονται ότι λιποτάκτησε ήδη από το 2012 και ότι προσπάθησε να βοηθήσει τους κρατούμενους.

Το πρωί ο Σύρος πρώην συνταγματάρχης άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε ταυτόχρονα και στα αραβικά, ατάραχος.

Ο Ρασλάν, που βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και τρία χρόνια, δεν έκρυψε το παρελθόν του όταν αναζήτησε καταφύγιο στο Βερολίνο μαζί με την οικογένειά του το 2014. Ο ίδιος, ζητώντας αστυνομική προστασία, διηγήθηκε την ιστορία του στους αστυνομικούς τον Φεβρουάριο του 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ