today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Βρετανία: Οργισμένοι Τόρις καλούν τον Τζόνσον να ζητήσει συγγνώμη. Εκκλήσεις για παραίτηση

Κατηγορούμενος για την συμμετοχή του σε μία ακόμη γιορτή, στους κήπους της Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω αυστηρού lockdown, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Με την πολιτική ένταση στα ύψη, το σημερινό ραντεβού στην Βουλή θα είναι για τον Μπόρις Τζόνσον ένα από τα δυσκολότερα της πρωθυπουργικής του θητείας.

Αντιμέτωπος με σειρά αποκαλύψεων στο τέλος του περασμένου έτους για τα πάρτι που οργανώθηκαν στους κύκλους της εξουσίας με περιφρόνηση των υγειονομικών περιορισμών που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και καθόρισαν την ζωή των υπολοίπων, κοινών, ανθρώπων, ο Μπόρις Τζόνσον θα κληθεί να απαντήσει αν ήταν παρών στην γιορτή που οργανώθηκε στις 20 Μαΐου 2020, όπως αποκαλύπτουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η αποκάλυψη το βράδυ της Δευτέρας από το τηλεοπτικό δίκτυο ITV του περιεχομένου ενός mail που στάλθηκε σε εκατό περίπου άτομα από τον επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού Μάρτιν Ρέινολντς δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την φύση της εκδήλωσης που οργανώθηκε στις 20 Μαΐου στους κήπους της Ντάουνιγκ Στριτ. «Φέρτε τα ποτά σας…ας επωφεληθούμε από τον καλό καιρό», παρακινούσε ο αποστολέας.

Περί τα τριάντα άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον βρετανικό Τύπο, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός και η μνηστή του Κάρι, η οποία στο μεταξύ έγινε πρωθυπουργική σύζυγος. Εκείνη την χρονική περίοδο, μόνο δύο άτομα μπορούσαν να συναντηθούν σε εξωτερικό χώρο.

Η οργή κλιμακώνεται στις τάξεις των Τόρις, όπου, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι θεωρούν ότι το ζήτημα δεν είναι αν ο Μπόρις Τζόνσον θα αποχωρήσει από την εξουσία, αλλά πότε.

Εκκλήσεις για παραίτηση

«Ο Τζόνσον χάνει την υποστήριξη των Τόρις», είναι ο σημερινός τίτλος της συντηρητικής Daily Telegraph, που προβάλλει την έκκληση του επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στην Σκωτία Ντάγκλας Ρος για παραίτηση, αν αποδειχθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραβίασε τους κανόνες και εξαπάτησε το Κοινοβούλιο.

Οι Times προβάλλουν την θέση μελών της κυβέρνησης που ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον «να εκφράσει την λύπη του», για να μην «τους πάρει όλους η μπάλα».

Η Daily Mail αναρωτιέται αν «το πάρτι έχει τελειώσει για τον πρωθυπουργό», τονίζοντας ότι ο συντηρητικός ηγέτης περνά την σοβαρότερη κρίση από την άνοδό του στην εξουσία τον Ιούλιο 2019.

Η εφημερίδα The Guardian προβάλλει επίσης την οργή των συντηρητικών βουλευτών κατά του ηγέτη τους, τις εκκλήσεις τους για διαφάνεια και για την έκφραση συγγνώμης.

Όταν ερωτήθηκε για τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Μπόρις Τζόνσον αρκέσθηκε να χαμογελάσει ενοχλημένα και να παραπέμψει στην εσωτερική έρευνα που διεξάγεται για σειρά γιορτών που οργανώθηκαν ανάμεσα στον Μάιο και τον Δεκέμβριο 2020.

Δύο χρόνια μετά την ιστορική εκλογική του νίκη, ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει την δημοφιλία του να καταρρέει τους τελευταίους μήνες, αφού αντιστάθηκε σε σειρά κρίσεων. Εκτός των πάρτι, η υπόληψή του κηλιδώθηκε από τις υποψίες ότι είπε ψέματα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας, για την ανάθεση συμβολαίων σε φίλους κατά την διάρκεια της πανδημίας ή τις κατηγορίες για εύνοια προς τους γενναιόδωρους χορηγούς του Συντηρητικού Κόμματος.

Αν συνεχίσει να αρνείται να αποχωρήσει, μία ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής εναντίον του στις τάξεις των Τόρις αρκεί για να τον απομακρύνει. Αν και, προς το παρόν, αυτή η εξέλιξη δεν θεωρείται επικείμενη, δεν είναι πλέον ταμπού στους κύκλους των Τόρις, που συνηθίζουν να ξεφορτώνονται τους ηγέτες τους όταν γίνονται βαρίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ