today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

ΕΕ: Η ευρωπαϊκή ασφάλεια στην ατζέντα της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν αύριο και την Παρασκευή τις ευρωπαϊκές προτάσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη και για την υποστήριξη προς την Ecowas/Cédéao στην σύγκρουσή της με την χούντα του Μαλί.

Η σύνοδος θα είναι «η ευκαιρία για να αποφασίσουμε από κοινού τα επόμενα στάδια της συμμετοχής που θέλουμε να έχουμε στον διάλογο με την Ρωσία», σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν στην Βρέστη σε άτυπη σύνοδο, υπό την προεδρία της Γαλλίας, η οποία ασκεί από την 1η Ιανουαρίου την κυλιόμενη προεδρία της Ενωσης. Θα προηγηθούν σήμερα το βράδυ κι αύριο το πρωί οι υπουργοί Αμυνας.

Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών διεξάγεται μετά την αμερικανορωσική συνάντηση της Γενεύης την Δευτέρα και την συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ/Ρωσίας σήμερα στις Βρυξέλλες και συμπίπτει με την σύνοδο του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη) αύριο Πέμπτη στην Βιέννη. Στόχος, η αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης και η επανεξέταση του πλαισίου της ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Πρέπει να δοκιμάσουμε να δούμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε περισσότερο στον διάλογο αυτόν που επανεκκινεί», επέμεινε η γαλλική διπλωματική πηγή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμειναν κατά την συνάντησή τους στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή στην ανάγκη οι Ευρωπαίοι να είναι παρόντες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να παρουσιάσουν την δική τους ιδέα για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι θα είναι παρόντες στο πλαίσιο των συνομιλιών ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία, καθώς και στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, ενώ παράλληλα έχουν «πολύ στενά συντονισμένο διάλογο» με τις ΗΠΑ, τονίζεται από το Παρίσι.

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις θα αφορούν κυρίως «την διαφάνεια των συμβατικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων» και την «προβλεψιμότητα των στρατιωτικών ασκήσεων» του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, ασκήσεις που αποτελούν διαρκή πηγή έντασης, διευκρινίζεται από γαλλική διπλωματική πηγή.

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν επίσης τον τρόπο υποστήριξης της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas/Cédéao), η οποία αποφάσισε την Κυριακή την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά του Μαλί για να πιεσθεί η στρατιωτική χούντα να παραδώσει ταχύτερα την εξουσία σε πολιτική αρχή.

«Στόχος θα είναι η υποστήριξη των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν από την Ecowas», σύμφωνα με το Παρίσι.

Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν τις «πρωτοφανείς κυρώσεις» που αποφασίσθηκαν από τους ηγέτες της δυτικής Αφρικής κατά της χούντας στο Μαλί, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υπαινισσόμενος το ενδεχόμενο νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή της προς την Ecowas στο μπρα-ντε-φερ με την χούντα και ενέκρινε τον Δεκέμβριο νομικό πλαίσιο που της επιτρέπει «να επιβάλλει κυρώσεις κατά εκείνων που εμποδίζουν την πολιτική μετάβαση στο Μαλί».

Οι 27 θα εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την Λιθουανία απέναντι στην Κίνα, η οποία μπλοκάρει τις λιθουανικές εξαγωγές από το άνοιγμα διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στο Βίλνιους.

Οι Βρυξέλλες παρουσίασε τον Δεκέμβριο σχέδιο θέσπισης εργαλείου που θα επιτρέπει την τιμωρία κάθε χώρας που χρησιμοποιεί τις οικονομικές κυρώσεις για να ασκήσει πίεση κατά της ΕΕ ή κατά κράτους μέλους της.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν επίσης μαζί με τους ομολόγους της της Αμυνας αύριο το μεσημέρι την πρώτη εκδοχή της λευκής βίβλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα διακυβεύματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και τα μέσα για την αντιμετώπισή τους.

Το σχέδιο αφορά κυρίως την ικανότητα ανάπτυξης δύναμης 5.000 στρατιωτών σε περίπτωση κρίσης και την ενίσχυση των βιομηχανικών αμυντικών ικανοτήτων των Ευρωπαίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ