today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Μ. Θεοδωρίδου: Τρίτη δόση μόνο στους εφήβους και τα παιδιά που είναι ανοσοκατασταλμένοι

Σε σημαντικές διευκρινίσεις που αφορούν τους εφήβους και τα παιδιά, σε σχέση με τον εμβολιασμό και τη νόσηση, προχώρησε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως εξήγησε, σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση για τρίτη δόση παρά μόνο στους εφήβους και τα παιδιά που είναι ανοσοκατασταλμένοι, λόγω φαρμάκων ή κάποιας ασθένειας.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου τα παιδιά που νοσούν και έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Παιδιά και έφηβοι που νόσησαν ή νοσούν θα πρέπει να κάνουν μια δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες.

Αν έχει γίνει μία δόση πριν την νόσηση των παιδιών και των εφήβων, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, επίσης, σε νέες επιδημιολογικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά και επανερχόμενη στο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για σύσταση εμβολιασμού στα παιδιά και στους εφήβους, είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο εμβολιασμός τα προστατεύει.

Μάλιστα αναφέρθηκε στο πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο MISC, το οποίο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από τη νόσο είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν αποτελεσματικά από το σύνδρομο αυτό.

Επίσης, η κυρία Θοδωρίδου αναφέρθηκε στο αυξημένο ποσοστό διαβήτη που παρατηρείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών που νόσησαν από covid-19 , κάτι που προκύπτει από διεθνείς μελέτες, τονίζοντας ότι η λοίμωξη αποτελεί αυξημένο παράγοντα για σακχαρώδη διαβήτη.

Επανερχόμενη, στις ερωτήσεις που γίνονται για την τέταρτη δόση είπε ότι είναι κάτι που θα συζητηθεί στο μέλλον και το ζήτημα της 4ης δόσης εξαρτάται ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η ίδια χαρακτήρισε προς το παρόν την τέταρτη δόση άσκηση επί χάρτου, ενώ όταν ρωτήθηκε για αν συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκφράζουν ορισμένοι ότι θα έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό την άνοιξη είπε ότι «καλή είναι η αισιοδοξία αλλά καλό είναι να ετοιμαζόμαστε και για κάθε άλλο ενδεχόμενο».

Η Όμικρον μπορεί να εγκαταστήσει μία υψηλή ανοσία αλλά δεν φτάνει για να δημιουργήσει την ανοσία της αγέλης, τόνισε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε ότι ο ιός αυτός μας έχει δώσει πάρα πολλές παραλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν αποκλείεται να μας δώσει κι άλλες, οπότε είναι λογικό οι εταιρείες να προετοιμάζονται για την τέταρτη δόση. Η αισιοδοξία χρειάζεται αλλά και η ετοιμότητα, σημείωσε χαρακηριστικά.

Η ίδια τόνισε ότι η αναμνηστική τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία και αποτελεί ουσιαστικά ασπίδα για τη σοβαρή νόσηση.

Σε σχετική ερώτηση για την πορεία της γρίπης στη χώρα μας, είπε ότι δεν έχουμε ενδείξεις για επιδημία γρίπης έως τώρα, ενώ για την περίπτωση του συνδυασμού γρίπης με κορονοϊό και την περίπτωση που έχει εμφανιστεί σε μία έγκυο από το Ισραήλ είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημαντικές καταγραφές.

Τέλος, επισήμανε ότι με βάση τα όσα γνωρίζει από συναδέλφους της δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς με Όμικρον στην χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την τοποθέτηση της μιλώντας για τις εκατομμύρια ώρες διδασκαλίας που χάθηκαν, λόγω του κορονοϊού και τόνισε ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αυτοελέγχου πριν ανοίξουν τα σχολεία. Το 2022 δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος με κλειστά σχολεία σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ