today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν ότι υποκινεί εμφύλιο πόλεμο

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κατηγόρησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι υποκινεί εμφύλιο πόλεμο, μερικές ώρες αφού ο πρόεδρος απείλησε να καταστείλει οποιεσδήποτε ενδεχόμενες διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησής του.

«Άρχισες κυριολεκτικά να φωνάζεις συνθήματα εμφυλίου πολέμου», έγραψε ο Κιλιτσντάρογλου σήμερα το πρωί στο Twitter.

«Αυτό το έθνος δεν θα το δεχθεί. Δεν θα χυθεί αίμα στους δρόμους ώστε να μπορείτε εσύ και οι δικοί σου να ζείτε σε παλάτια», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είχε απειλήσει χθες, Τρίτη, να δώσει ένα μάθημα στους αντιπάλους του και «να τους κυνηγήσει όπου κι αν πάνε» σε περίπτωση που γίνουν διαδηλώσεις, κάνοντας αναφορά στις συγκρούσεις που είχαν σημειωθεί στη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

«Όπως ακριβώς αυτό το έθνος έδωσε ένα μάθημα σ’ αυτούς που ξεχύνονταν στους δρόμους στις 15 Ιουλίου, έτσι κι εσείς θα πάρετε ακριβώς το ίδιο μάθημα», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην τηλεόραση.

Το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016, στρατιωτικοί έκαναν απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του Ερντογάν. Ο Ερντογάν κάλεσε τον κόσμο να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες βγαίνοντας στους δρόμους. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίσθηκαν πριν κατασταλεί το πραξικόπημα.

Εν μέσω της κρίσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας και υψηλού πληθωρισμού, το CHP και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πρόωρες εκλογές.

Το ισλαμικών καταβολών συντηρητικό κόμμα του Ερντογάν και οι υπερεθνικιστές σύμμαχοί του επιμένουν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο, το 2023.

Πρόωρες εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν είτε από τον πρόεδρο είτε με την ψήφο των τριών πέμπτων του κοινοβουλίου.

Το CHP είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο και, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ