today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Εν αναμονή αποφάσεων για την Όμικρον. Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι.

Άνοιγμα σχολείων, αυξημένο testing, επέκταση της υποχρεωτικότητας και lockdown για ανεμβολίαστους, αν η νοσηρότητα της «Όμικρον» ξεφύγει, είναι τα θέματα-αιχμής που απασχολούν κυβέρνηση και ειδικούς, σε μια περίοδο που η πανδημία «σαρώνει» τη χώρα.
Το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο στον «πρωινό καφέ» του Μαξίμου ήταν το …επείγον, που είναι το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, καθώς πλησιάζει η ώρα της επιστροφής στα θρανία και μεταξύ των «ειδικών» δεν υπάρχει ως συνήθως ομοφωνία.

Του Κώστα Πασίση

Η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως φάνηκε από στη σύσκεψη είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουάριου με νέο πρωτόκολλο ασφαλείας και αυξημένα τεστ σε μαθητές και ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.

Η απόφαση που έγειρε την πλάστιγγα στο άνοιγμα τους ήταν ότι στα σχολεία τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής και γενικότερα οι μαθητές είναι πιο ασφαλείς, απ ότι, αν έμεναν εκτός σχολικής κοινότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν μόλις 200 τμήματα στα περίπου 81.000, δηλαδή μόλις το 0,2% των τμημάτων της χώρας. Παράλληλα τονίζεται ότι τα σχολεία δεν έκλεισαν σε καμία χώρα της Ευρώπης.

Δυο σενάρια για τα σχολεία
Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και υπό την πίεση των χιλιάδων νέων κρουσμάτων σε καθημερινή βάση που δημιουργούν κλίμα, η αλλαγή που συζητείται περισσότερο είναι η αύξηση των self tests που δίδονται στους μαθητές κάθε εβδομάδα, από δυο σε τρία, αλλά και η αύξηση των τεστ σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα.
Ωστόσο η αύξηση των τεστ στους μαθητές δεν είναι και η πιο εύκολη εξίσωση καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το σύστημα μπορεί να «μπουκώσει» και να προκύψουν ανεπιθύμητες δυσλειτουργίες που στη συνέχεια ενδέχεται να γίνουν αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης.
Επι παραδείγματι, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και νέος σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα προειδοποίησε πως οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες.
Στη βάση αυτή «παίζει» και ένα δεύτερο σενάριο, με μικρότερο βαθμό επαλήθευσης, όμως της παράτασης των χριστουγεννιάτικων διακοπών κατά μια εβδομάδα. Ένα θέμα που έθεσαν ορισμένοι εκ των ειδικών, με βασικό επιχείρημα την τρομαχτική αύξηση των κρουσμάτων.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός
Εκτός των σχολείων, όμως, στο τραπέζι των συσκέψεων έχει επανέλθει και το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, λόγω της υπερμεταδοτικότητας της «Όμικρον», που προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλο τον κόσμο.
Και στην προκειμένη περίπτωση τα σενάρια είναι δυο. Το πρώτο κινείται στην κατεύθυνση της επέκτασης της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50 ετών, με δεδομένο ότι το μέτρο έφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα για τους άνω των 60 ετών, που με την απειλή του προστίμου έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα, πριν είναι αργά.
Η δεύτερη σκέψη είναι η παρέμβαση να αφορά επαγγελματικές κατηγορίες, όπως επί παραδείγματι τους εργαζόμενους στην εστίαση. Μέχρι στιγμής, όμως δεν έχει «κλειδώσει» τίποτε.
Η ειδοποιός διαφορά, σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι το εν λόγω καυτό ζήτημα αυτή τη φορά βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών χωρών.
Στην ΕΕ η Αυστρία ανακοίνωσε ότι καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων κατά της covid-19 από την 1η Φεβρουαρίου 2022. Ενώ και ο νέος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σόλτς δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της covid-19.

Αποκλεισμός ανεμβολίαστων
Η υπερμεταδοτικότητα της «Όμικρον», όμως, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους και όπως λέγεται δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι περιορισμοί σε βάρος τους, όπως το να αποκλειστούν και από τους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση. Μένει όμως, να φανεί στην πράξη, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πάντως σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο, εκτός από το γενικό lockdown και αυτό έχει τη σημασία.
Όλα αυτά θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη των ειδικών, αλλά οι τελικές αποφάσεις και δη για το άνοιγμα των σχολείων, θα ληφθούν αύριο ή μεθαύριο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ