today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Λιβύη: Η εισαγγελία διέταξε την κράτηση της υπ. Πολιτισμού που κατηγορείται για διαφθορά

Εντολή για την προσωρινή κράτηση της υπουργού Πολιτισμού, Μαμπρούκα Τούκι, εξέδωσαν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές της Λιβύης, στο πλαίσιο μιας έρευνας για διαφθορά και κατάχρηση δημοσίων πόρων.

Η εισαγγελία διέταξε την κράτηση της Τούκι, αφού η υπουργός έδωσε κατάθεση για την υπόθεση για την οποία κατηγορείται.

Η Τούκι, καθηγήτρια πανεπιστημίου η οποία ανέλαβε επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης τον περασμένο Μάρτιο, φέρεται ότι εμπλέκεται σε «πλαστογραφία επίσημων εγγράφων» με σκοπό να παρεμποδίσει τη διαδικασία εξέτασης και παρακολούθησης των δημοσίων δαπανών, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία.

Τα εν λόγω έγγραφα αφορούν την υλοποίηση εργασιών συντήρησης σε δημόσια κτίρια, οι οποίες όμως είχαν ήδη γίνει την προηγούμενη χρονιά.

Πριν από δέκα ημέρες είχε τεθεί υπό κράτηση ο υπουργός Παιδείας Μούσα αλ Μεγκαρίεφ, στο πλαίσιο άλλης έρευνας για «αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του». Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, η «αμέλεια» του υπουργού οδήγησε στην έλλειψη σχολικών εγχειριδίων στη χώρα.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί σε μια βαθιά πολιτική κρίση μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Η διαφθορά είναι ενδημική, οι υπηρεσίες υπολειτουργούν και οι υποδομές έχουν καταστραφεί από τις εμφύλιες συρράξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ