today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, η πρώτη ελληνική εταιρεία στη Διεθνή Συμμαχία “eFuel Alliance”

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΠΕ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ “eFuel Alliance” ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εντάσσεται στη Συμμαχία “eFuel Alliance” και γίνεται η πρώτη Ελληνική Εταιρία και ο μοναδικός Όμιλος από τη χώρα μας που συμμετέχει σε έναν διεθνή Φορέα για την προώθηση και ανάπτυξη των συνθετικών καυσίμων, ως μέρος της ενεργειακής μετάβασης του κλάδου και του οράματός του για το μέλλον.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας “eFuel Alliance” έχουν δεσμευτεί για την ανάπτυξη και την
προώθηση της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων, όπως είναι τα συνθετικά καύσιμα που θα παράγονται από νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και για την ευρεία χρήση τους σε πολλούς τομείς. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να γίνει ευρύτερα γνωστός ο ρόλος και η καθοριστική συμβολή που μπορούν να έχουν τα υγρά καύσιμα στην πορεία προς την απανθρακοποίηση των μεταφορών, τη κλιματική ουδετερότητα και τη βιώσιμη προστασία του κλίματος, εφόσον η τεχνολογία αυτή στηριχθεί με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, όπως γίνεται με άλλες αντίστοιχες τεχνολογίες μείωσης εκπομπών.

Μαζί με τον Όμιλο ΕΛΠΕ, στη Συμμαχία για τα Συνθετικά Καύσιμα συμμετέχουν
περισσότερες από 155 εταιρείες, καινοτόμες start ups, κλαδικοί Σύνδεσμοι, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής κοινότητας και κοινωνικοί εταίροι από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα του κλάδου ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροπορικής και ναυτιλιακής βιομηχανίας, των παραγωγών καυσίμων, της χημικής βιομηχανίας και των καταναλωτών.

Εκ μέρους της Διοίκησης του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, επεσήμανε: «Η συμμετοχή μας στην “eFuel Alliance” σηματοδοτεί την πεποίθησή μας ότι, με τις κατάλληλες επενδύσεις, τα ουδέτερα σε εκπομπές e-καύσιμα και το υδρογόνο, μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στον περιορισμό των εκπομπών, ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα των μεταφορών, παράλληλα με τη συνέχιση του εξηλεκτρισμού».

O κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ ΕΛΠΕ.

Κατά την πρώτη Γενική Συνέλευση της Συμμαχίας “eFuel Alliance” που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου η κα Λιάνα Γούτα, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ, η οποία ανέφερε: «Η ενεργή συμμετοχή μας απορρέει από τη σταθερή δέσμευση του Ομίλου για πρωτοπορία και καινοτομία, με το βλέμμα στο μέλλον. Τα ανανεώσιμα καύσιμα, μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, όπως τα συνθετικά καύσιμα (eFuels) που θα παράγονται από νερό και CO2 και ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, είναι μέρος της λύσης για την απανθρακοποίηση της οικονομίας, ειδικά στους ‘δύσκολους’ τομείς της αεροπορίας, της
ναυτιλίας, των βαρέων οδικών μεταφορών και της βιομηχανίας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να
αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στον ευρωπαϊκό και εθνικό Ενεργειακό και Κλιματικό σχεδιασμό
και η στήριξη για την ανάπτυξή τους σε ευρεία κλίμακα, να ξεκινήσει από σήμερα».

Η Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ κα Λιάνα Γούτα.

*** Περισσότερα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Συμμαχίας “eFuel Alliance”:
https://www.efuel-alliance.eu/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ