today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

ΗΠΑ: Kάθειρξη 110 ετών σε οδηγό νταλίκας που σκότωσε 4 ανθρώπους σε τροχαίο δυστύχημα

Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η Κιμ Καρντάσιαν, ζήτησαν σήμερα από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές να δείξουν επιείκεια σε έναν νεαρό οδηγό φορτηγού, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 110 ετών, επειδή σκότωσε τέσσερις ανθρώπους σε τροχαίο δυστύχημα, όταν τα φρένα της νταλίκας του έσπασαν σε μια κατηφόρα.

Ο δικαστής Μπρους Τζόουνς, ανακοινώνοντας την απόφαση, είπε ότι «αν είχε τη δυνατότητα» δεν θα επέβαλλε μια τόσο βαριά ποινή στον οδηγό. Όμως, οι νόμοι του Κολοράντο υποχρεώνουν τους δικαστές να συσσωρεύουν τις ποινές φυλάκισης σαν αυτές που αντιστοιχούν στα αδικήματα για τα οποία κρίθηκε ένοχος ο Ρότζερ Αγκιλέρα-Μεδέρος: συνολικά 27 αδικήματα, ορισμένα εκ των οποίων θεωρούνται «βίαια εγκλήματα» από την πολιτειακή νομοθεσία.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 25 Απριλίου 2019 κοντά στο Ντένβερ. Εκείνη την ημέρα, ο Ρότζερ Αγκιλέρα-Μεδέρος οδηγούσε ένα ημιρυμουλκούμενο, φορτωμένο με ξυλεία, όταν διαπίστωσε, σε μια κατηφόρα, ότι τα φρένα του δεν έπιαναν. Κατέληξε να πέσει, με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, σε οχήματα που είχαν ακινητοποιηθεί στον αυτοκινητόδρομο εξαιτίας ενός άλλου ατυχήματος. Από την καραμπόλα των 28 οχημάτων, ορισμένα εκ των οποίων έπιασαν φωτιά, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον οδηγό για αμέλεια και για «καταστροφικές επιλογές» κατά τη διάρκεια της τρελής πορείας του. Ο νεαρός θα μπορούσε, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, να μετακινηθεί στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης για να σταματήσει εκεί, όμως προτίμησε να μείνει στον αυτοκινητόδρομο, εν μέσω της κυκλοφορίας.

Ο δικηγόρος του, Τζέιμς Κόλγκαν, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι ο πελάτης του ασφαλώς και διέπραξε λάθη από αμέλεια, όμως η τιμωρία που του επιφυλάχθηκε ήταν «εντελώς δυσανάλογη».

Στον ιστότοπο Change.org αναρτήθηκε ένα αίτημα συλλογής υπογραφών με το οποίο οι συμμετέχοντες ζητούν από τις αρχές του Κολοράντο να δώσουν χάρη στον οδηγό ή να μειώσουν την ποινή του. Σήμερα το πρωί είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια υπογραφές. Η τηλεπερσόνα και επιχειρηματίας Κιμ Καρντάσιαν κάλεσε μέσω του Twitter τον κυβερνήτη του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις, «να κάνει αυτό που πρέπει».

Ο κυβερνήτης γνωστοποίησε ότι έλαβε το αίτημα απονομής χάρης και το μελετά.

Από την πλευρά της, η εισαγγελία ανέφερε ότι ζήτησε να οριστεί μια νέα ακροαματική διαδικασία για να επανεξεταστεί η καταδίκη του Ρότζερ Αγκιλέρα-Μεδέρος, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία του Κολοράντο «σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ