today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Μεξικό: Μετά τις εντάσεις, μετανάστες και αρχές καταλήγουν σε συμφωνία

Καραβάνι αποτελούμενο από αρκετές εκατοντάδες μετανάστες, που βάδιζαν από το νότιο προς το βόρειο Μεξικό από την 23η Οκτωβρίου, κατέληξε χθες Πέμπτη σε συμφωνία με τις μεξικανικές αρχές, έπειτα από αρκετές εντάσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους.

Οι μετανάστες διαπραγματεύθηκαν με αντιπροσώπους του μεξικανικού υπουργείου Εσωτερικών, που τους υποσχέθηκαν πως θα «απογράψουν» την ιδιαίτερη κατάσταση του καθενός και θα ασχοληθούν «εν ευθέτω χρόνο» με την κάθε περίπτωση.

Συνολικά 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής κατά την άφιξη μεταναστών στην πρωτεύουσα σε επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Δύο μετανάστες από την Κούβα σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της χώρας στα τέλη Οκτωβρίου από πυρά της Εθνικής Φρουράς. Ήταν μέλη του καραβανιού, σύμφωνα με τους οργανωτές του, κάτι που οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν. Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αξίωσε οι υπεύθυνοι για τους θανάτους αυτούς να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι μετανάστες είχαν αναχωρήσει από τα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Η συμφωνία επτά σημείων προβλέπει τη δημιουργία «καταλόγου των μελών του καραβανιού», με «την προτεραιότητα στα παιδιά», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Οι μετανάστες θα κληθούν να διευκρινίσουν εάν επιθυμούν να μείνουν στο Μεξικό ή απλά να περάσουν από το έδαφός του για να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ.

Τη 17η Ιανουαρίου, οι αρχές θα δημιουργήσουν μια «διαρκή επιτροπή» για να μελετηθεί η κατάσταση των μεταναστών.

Η συμφωνία έβαλε τέλος στην πορεία του καραβανιού, είπε ένας από τους ηγέτες του, ο Ιρίνεο Μουχίκα, Μεξικανός που έχει κάνει πολύ σκληρές δηλώσεις εναντίον των αρχών της χώρας του.

Στα τέλη του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση έδωσε 2.500 ανθρωπιστικές βίζες σε άλλο καραβάνι.

Οι μετανάστες που διέρχονται από το Μεξικό για να φθάσουν στις ΗΠΑ οργανώνονται σε καραβάνια εδώ και χρόνια, για να προστατευθούν από τις αρχές, συμμορίες κακοποιών και δίκτυα διακινητών.

Άλλοι, που επίσης προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ, καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά στους διακινητές για ένα ταξίδι που συχνά γίνεται υπό απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες.

Την 9η Δεκεμβρίου, 56 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη γειτονική Γουατεμάλα, σκοτώθηκαν όταν το φορτηγό στο οποίο είχαν στοιβαχτεί ανατράπηκε στην Τσιάπας.

Μετανάστης αφηγήθηκε πως έμαθε ότι οι διακινητές τους είχαν ζητήσει να πληρώσουν 13.000 δολάρια ο καθένας για να τους πάνε από τη Γουατεμάλα στο Χιούστον (Τέξας, νότιες ΗΠΑ), σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El País.

Το Μεξικό έχει καταγράψει φέτος ροές μεταναστών ρεκόρ, 190.000 ανθρώπους μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου, αριθμό τριπλάσιο από αυτόν του 2020, την ώρα που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ