today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η WTA ανέστειλε τα τουρνουά στην Κίνα λόγω της υπόθεσης Πενγκ Σουάι

Πριν από μερικές ημέρες η WTA είχε «απειλήσει» ότι θα αναστείλει κάθε αγωνιστική δραστηριότητα που αφορά στο διεθνές τένις στην Κίνα, λόγω της υπόθεσης με τις καταγγελίες της Πενγκ Σουάι και της σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη επί σειρά ετών από ανώτατο στέλεχος της κινεζικής κυβέρνησης.

Και δεδομένου ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα και κυρίως αποδείξεις για την ελευθερία έκφρασης της 35χρονης Κινέζας τενίστριας, η WTA έκανε πράξη αυτήν την προειδοποίηση, όπως αποδεικνύεται και από την έντονη ανακοίνωση του προέδρου της, Στιβ Σάϊμον:

«Ανακοινώνω την άμεση αναστολή όλων των τουρνουά WTA στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ. Με καλή συνείδηση, δεν βλέπω πώς μπορώ να ζητήσω από τους αθλητές μας να συμμετέχουν σε τουρνουά όταν η Σουάϊ Πενγκ δεν έχει την δυνατότητα να επικοινωνεί ελεύθερα. Και μάλιστα, όταν όπως φαίνεται, πιέζεται να αποσύρει τους ισχυρισμούς της για σεξουαλική κακοποίηση. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, ανησυχώ επίσης πολύ για τους κινδύνους που θα υπήρχαν για όλους τους παίκτες και το επιτελείο μας, εάν διοργανώνουμε τουρνουά στην Κίνα το 2022. Οι ηγέτες της Κίνας, δεν έχουν αφήσει άλλη επιλογή στην WTA».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την διάρκεια της σεζόν του 2019 την τελευταία που έγινε υπό φυσιολογικές συνθήκες και χωρίς τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού- στην Κίνα διοργανώθηκαν 10 τουρνουά, συμπεριλαμβανομένου του Masters των γυναικών στο τέλος του έτους, το οποίο είχε συνολικά έπαθλα 14 εκατομμύρια δολάρια.

«Η WTA θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει τους παίκτες της», σχολίασε ο Σάϊμον και πρόσθεσε: «Μαζί με εμάς, ελπίζω ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την Δικαιοσύνη για την Πενγκ και όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνέπειες».

Το Πεκίνο δηλώνει αντίθετο σε οποιαδήποτε «πολιτικοποίηση»

Το Πεκίνο κατηγόρησε σήμερα το θεσμό που διαχειρίζεται το γυναικείο σιρκουί του επαγγελματικού τένις για «πολιτικοποίηση του αθλήματος», μετά την απόφαση της WTA, της Ένωσης Αντισφαίρισης Γυναικών, να αναστείλει τα τουρνουά στην Κίνα σε υποστήριξη της τενίστριας Πενγκ Σουάι.

«Είμαστε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πολιτικοποίηση του αθλήματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ