today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Γάλλοι αλιείς θα αποκλείσουν τη Σήραγγα της Μάγχης και το λιμάνι του Καλέ

Γάλλοι αλιείς σχεδιάζουν να αποκλείσουν τη Σήραγγα της Μάγχης και το λιμάνι του Καλέ αύριο, για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι η Βρετανία δεν έχει εκδώσει περισσότερες αλιευτικές άδειες για εκείνους μετά το Brexit.

Μέλη της ένωσης αλιέων δήλωσαν, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου σήμερα, ότι ένας μεγάλος αριθμός οχημάτων θα χρησιμοποιηθεί για τον αποκλεισμό της Σήραγγας της Μάγχης.

Λονδίνο και Παρίσι είναι «στα μαχαίρια» με επίκεντρο τον αριθμό των αδειών που η Βρετανία διαθέτει σε γαλλικά αλιευτικά, επιτρέποντάς τους να ψαρέψουν στα βρετανικά ύδατα, από τότε που η χώρα αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία και οι αλιείς της υποστηρίζουν ότι περισσότερες άδειες θα έπρεπε να έχουν διατεθεί και ότι η υπομονή εξαντλείται. Η Βρετανία ανταπαντά ότι σέβεται τις συμφωνίες για τη μετά το Brexit εποχή.

«Αυτή είναι η επίδειξή μας της ποιότητας και ικανότητας των επαγγελματιών ψαράδων να κινητοποιηθούν ως απάντηση στην προκλητική, περιφρονητική και ταπεινωτική συμπεριφορά της Βρετανίας προς εκείνους», είπε ο Ζεράρ Ρομιτί, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αλιέων.

Οι Γάλλοι αλιείς έχουν και κατά το παρελθόν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους. Τον Απρίλιο, εμπόδισαν την πρόσβαση φορτηγών που μετέφεραν ψάρια από τα βρετανικά νερά προς τα κέντρα επεξεργασίας στη Γαλλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ