today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Στον κλοιό της οικονομικής κρίσης η Τουρκία. Διαμαρτυρίες πολιτών κατά του Ερντογάν

Αγανακτισμένος είναι ο κόσμος στην Τουρκία μετά την νέα υποχώρηση της λίρας η οποία οδηγεί την χώρα σε κοινωνικές αναταραχές με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάνει λόγω για καταστροφή.

Πολίτες διαμαρτυρόμενοι για την κατάρρευση της οικονομίας βγήκαν στους δρόμους της Άγκυρα και της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του AKP και ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Εδώ και εβδομάδες με τη συνεχή αποτίμηση της λίρας είχαν ήδη ανεβεί τιμές με τους πολίτες να νοιώθουν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Στην Κωνσταντινούπολη πολίτες διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας κρατώντας πανό το όποιο ανέφερε: τα κάνατε θάλασσα, θα κριθείτε, να παραιτηθεί η κυβέρνηση.

Νωρίτερα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία δέσμευση σχετικά με το επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας στο πλαίσιο του καθεστώτος κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες καθορίζονται από τη δυναμική της ελεύθερης αγοράς, τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης. Παράλληλα, εξηγεί πως μπορεί να παρέμβει υπό ορισμένες προϋποθέσεις δηλαδή μόνο σε υπερβολική αστάθεια χωρίς τον στόχο της μόνιμης κατεύθυνσης.

Η ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας ώθησε την τουρκική αντιπολίτευση να κινητοποιηθεί. Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ κάλεσε εκτάκτως το  οικονομικό επιτελείο του κόμματος  στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός του ΑΚΡ και νυν πρόεδρος του κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε ότι ύστερα από τις εξελίξεις στην οικονομία, θα συναντηθεί με τον Κιλιτσντάρογλου και την Ακσενέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ