Κ.Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Είστε ένας τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός

Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια και καταστρέψατε τις προοπτικές της οικονομίας

Eurokinissi

«Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εσείς καταστρέψατε τις προοπτικές της οικονομίας τέσσερα χρόνια παρέα με τον κ. Βαρουφάκη και όλα αυτά τα οποία κάνατε το πρώτο 6μηνο του 2015, με την υπερήφανη διαπραγμάτευση που τόσο καλά θυμόμαστε. Καταλαβαίνω προσωπικά για εσάς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ πόσο επώδυνη ήταν η κολοτούμπα του Ιουλίου του 2015. Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ότι το πλήρωσε η χώρα πολύ ακριβά, και οι τράπεζες και η μεσαία τάξη την οποία υπερφορολογήσατε για να χρηματοδοτήσετε το αχρείαστο τρίτο σας μνημόνιο. Αυτά για να σας θυμίζουμε κάθε φορά που θα μας λέτε με τόσο στόμφο πως αγωνιστήκατε να βγάλετε τη χώρα από τα μνημόνια στα οποία την βάλατε ποιο βαθιά με τις τραγικές σας επιλογές» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τριτολογία του και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της γονικής παροχής ρώτησε αν πρόκειται για 800.000 ευρώ ή έως 800.000. «Πόσες γονικές παροχές των 800.000 ευρώ έγιναν και πόσες γονικές παροχές των 200.000, των 250.000, των 100.000 για κινητή αξία; Όλοι αυτοί είναι οι πλούσιοι του 1%;» ρώτησε και προσέθεσε: «Όταν έρχεστε εδώ και αμφισβητείτε μια επιλογή την οποία αναγνωρίζει η πλειοψηφία της μεσαίας τάξης ως ανακουφιστική επιλογή, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του εκπροσώπου σας, ότι δήθεν αφορά μόνο τις γονικές παροχές 800.000 ευρώ, είστε απλά ψεύτης, ψεύτης. Και ψεύτης θα παραμείνετε, όταν διαστρεβλώνετε κατά τέτοιο τρόπο μια επιλογή της κυβέρνησης».

«Αλλά βλέπετε τα παλιά χούγια δεν ξεχνιούνται και φοβάμαι ότι η αντιπολίτευση δυστυχώς δεν σας ωρίμασε πολιτικά. Και μπορεί το 2014 να είχατε τον ενθουσιασμό τού καινούργιου που έκρυβε ενδεχομένως τις όποιες αδυναμίες σας, τώρα είστε ένας τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός, καταγεγραμμένος στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως ένας άνθρωπος που κυβέρνησε 4 χρόνια και έχασε τρεις εκλογές με 9 και 10 μονάδες διαφορά. Επομένως λίγο παραπάνω σεβασμό όταν μιλάμε και κάνουμε τέτοιες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αν ξανακερδίσετε εκλογές θα νομιμοποιήστε να λέτε ότι δικαιωθήκατε. Προς το παρόν δεν δικαιωθήκατε, τρεις φορές στη σειρά χάσατε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και αναφερόμενος στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ είπε: «Μου κάνει εντύπωση ότι δεν γνωρίζετε και δεν μπορείτε να διακρίνετε την κοινωνική πολιτική, η οποία αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά, που αποτελεί ευθύνη τού κράτους, από την πολιτική της επιχείρησης. Ξέρετε κοινωνικό τιμολόγιο δεν παρέχει μόνο η ΔΕΗ παρέχουν όλοι οι πάροχοι. Η κοινωνική πολιτική ενός κράτους για τους ευάλωτους δεν πρέπει να συνδέεται με την υποχρέωση μιας επιχείρησης σε μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Γιατί συγχέεται τα δύο; Δεν έχουμε πια μονοπώλιο, δεν υπάρχει μόνο ΔΕΗ. Δεν το γνωρίζετε αυτό; Κοινωνική πολιτική κάνει το κράτος, το κράτος στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά, και σήμερα σε μεγαλύτερο βαθμό από το παρελθόν, και αυτή είναι μια υποχρέωση ανεξάρτητη του παρόχου που θα επιλέξει τελικά ο ευάλωτος καταναλωτής, πλην όμως σε μια ανταγωνιστική αγορά η οποία λειτουργεί προφανώς και θέλουμε τις εταιρείες να ανταγωνίζονται και να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές τιμές».

Τέλος για την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είπε επίσης πως ”για τις τιμές πιστεύουμε ότι θα επιστρέψουμε σε πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα τον επόμενο χρόνο καθώς πολλοί από τους λόγους που οδηγούν σε υψηλότερες τιμές είναι προσωρινοί”.

«Φροντίστε όταν καταθέτετε στην εθνική Αντιπροσωπεία στοιχεία να είστε ακριβής. Αλλά και εδώ δυστυχώς κ. Τσίπρα πιαστήκατε για ακόμη μια φορά αδιάβαστος» κατέληξε ο πρωθυπουργός.