today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ουκρανία- covid-19: Το νέο κύμα της επιδημίας πλήττει ιδιαίτερα τα παιδιά

“Είναι δύσκολο όταν το μωρό σου ασφυκτιά, σε τρομάζει”, δηλώνει η Κάτια Βερμπίνα τοποθετώντας τη μάσκα οξυγόνου στο πρόσωπο του γιου της που έχει μολυνθεί από covid-19, ένα νέο κύμα της οποίας πλήττει σφοδρά την Ουκρανία.

Ο Μίσα, τριών μηνών, έχει ήδη περάσει δέκα ημέρες στο παιδιατρικό νοσοκομείο λοιμωδών ασθενειών του Κιέβου λόγω πνευμονίας. Από την αγωνία η 29χρονη μητέρα του έχει χάσει επτά κιλά.

Το νοσοκομείο αυτό των 100 κλινών, στο οποίο πηγαίνουν τα παιδιά που έχουν κολλήσει covid-19, παρατηρεί μεγάλη άνοδο του αριθμού των μικρών ασθενών που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Την άνοιξη “το ένα τρίτο των ασθενών είχε ανάγκη οξυγόνου, τώρα τα δύο τρίτα”, παρατηρεί ο Βιτάλι Γιετουσένκο, ένας 49χρονος επιδημιολόγος.

Το νέο κύμα της επιδημίας, που ξεκίνησε το φθινόπωρο, οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, το οποίο είναι πιο μολυσματικό και, σύμφωνα με τους γιατρούς, πιο επικίνδυνο για τα παιδιά.

Εξάλλου ενισχύεται από το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 στην Ουκρανία, μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, με ένα σύστημα υγείας υπό κατάρρευση.

Με 769 θανάτους η πρώην σοβιετική δημοκρατία ήταν χθες Τετάρτη μεταξύ των τριών χωρών παγκοσμίως που κατέγραψαν τους περισσότερους θανάτους, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Σε αυτό το νέο κύμα καταγράφηκαν θάνατοι και μεταξύ των ασθενών του παιδιατρικού νοσοκομείου: δύο βρέφη και ένα ανάπηρο αγόρι 8 ετών. “Η θεραπεία δεν είχε αποτέλεσμα”, επισημαίνει η Αλίνα Ριαζανσκίχ, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας.

Οι αρχές της Ουκρανίας βασίζουν τις ελπίδες τους για την ανάσχεση της επιδημίας στην επιτάχυνση του εμβολιασμού.

Δισταγμός απέναντι στα εμβόλια

Παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανοσοποιούνται κατά της covid-19, κυρίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στους ανεμβολίαστους, μέχρι στιγμής μόνο το ένα τρίτο των ενηλίκων στην Ουκρανία έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι εμβολιασμένοι θα λαμβάνουν περίπου 35 ευρώ.

“Είναι μια συνηθισμένη πρακτική, που σέβεται τους ανθρώπους”, εκτιμά ο Γιετουσένκο, ο οποίος τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών.

Εδώ και ένα μήνα στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εφήβων 12 με 17 ετών με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Αλλά μέχρι στιγμής μόνο 30.000 νέοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η Οξάνα Ποταπτσούκ, μια αισθητικός 32 ετών εμβολιασμένη κατά της covid-19, βρίσκεται στο νοσοκομείο με τον 8χρονο γιο της Ρομάν, τον οποίο ενοχλεί η μάσκα οξυγόνου του και οι συνεχείς αιμοληψίες.

Η Ποταπτσούκ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στην 12χρονη κόρη της να εμβολιαστεί. “Δεν έχω δει αξιόπιστες ενδείξεις για τα εμβόλια αυτά”, τονίζει.

Η Λίλια Γκοροντσίκ, ο δίχρονος γιος της βρίσκεται στην εντατική με πλευρίτιδα, είναι μεταξύ των λίγων Ουκρανών που είναι υπέρ των εμβολίων κατά της covid-19. “Θα τον εμβολιάσουμε κατά πώς φαίνεται”, αν εγκριθεί το εμβόλιο για την ηλικία του, δηλώνει η 27χρονη εκπαιδευτικός.

Από τα 3,3 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 που έχουν καταγραφεί στην Ουκρανία από την άνοιξη του 2020, σχεδόν 180.000 αφορούν ανήλικους, εκ των οποίων τα 288 ήταν θανατηφόρα.

Για να ανασχεθεί η εξάπλωση της επιδημίας μεταξύ των παιδιών, οι αρχές του Κιέβου ζήτησαν το κλείσιμο των σχολείων στις αρχές του μήνα, προκαλώντας την οργή πολλών γονιών.

Οι γιατροί από την πλευρά τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

“Ήδη νιώθουμε τα αποτελέσματα”, δηλώνει η Ριαζανσκίχ, καθώς η μονάδα εντατικής θεραπείας έχει αυτή τη στιγμή μόνο έναν ασθενή, την ώρα που την προηγούμενη εβδομάδα ήταν κατειλημμένες και οι έξι κλίνες.

Η διευθύντρια του νοσοκομείου Τετιάνα Καμίνσκα ανησυχεί ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων, που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα. “Θα δούμε τι θα γίνει σε μία εβδομάδα. Πιθανόν θα υπάρξει νέα έξαρση”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ