today-is-a-good-day
19 C
Athens

Βρετανία: Άλμα του πληθωρισμού στο 4,2% τον Οκτώβριο

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έκανε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο 10 ετών τον Οκτώβριο, καθώς εκτινάχθηκαν οι λογαριασμοί ενέργειας, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 4,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο έναντι αύξησης 3,1% τον Σεπτέμβριο.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών είχαν τη μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό μετά την άρση του πλαφόν που υπήρχε στους λογαριασμούς τον περασμένο μήνα, με τις τιμές του φυσικού αερίου που πληρώνουν οι καταναλωτές να αυξάνονται 28,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η στερλίνα σκαρφάλωσε σε υψηλό επίπεδο μίας εβδομάδας έναντι του αμερικανικού δολαρίου και σε υψηλό 21 μηνών έναντι του ευρώ.

«Τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα της Τράπεζας της Αγγλίας να δράσει», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG στη Βρετανία.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι πρόβλημα μόνο της Βρετανίας και ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αντισταθμίσει το πλήγμα στην αγοραστική δύναμη, έστω και αν αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης στήριξης που πρόσφερε στην οικονομία λόγω του κορονοϊού.

Η Βρετανία βρίσκεται στο μέσο των χωρών της G7 όσον αφορά τον πληθωρισμό. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε πάνω από 6% τον Οκτώβριο.

Η BoE, η οποία έχει ως στόχο έναν πληθωρισμό 2%, έχει δηλώσει ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού δεν μπορεί να επηρεάσει τις ενεργειακές τιμές, αλλά ανησυχεί ότι τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού μπορεί να πλήξουν την αξιοπιστία της στα μάτια του κοινού.

Οι προβλέψεις που έχει δημοσιοποιήσει η κεντρική τράπεζας έδειξαν ότι ανέμενε πως ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 5% τους επόμενους μήνες.

Η BoE αναμένεται να είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα του κόσμου που θα αυξήσει τα επιτόκια μετά τον κορονοϊό, με τους επενδυτές και τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι αυτό θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής για τις επενδύσεις της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Close Brothers Asset Management προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένη μία αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Αντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για τις προοπτικές του πληθωρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ