today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Η απογείωση του ΟΤΕ, οι πιέσεις του Γ.Στοτυρνάρα στις τράπεζες και οι κινήσεις της CVC

Έχει απογειωθεί ο ΟΤΕ, κάτι που φάνηκε στα αποτελέσματα τριμήνου και εννεαμήνου. Στόχος της εταιρείας είναι επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε τεχνολογικό πάροχο, προκειμένου να διεκδικήσει έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως τα έργα αυτά είναι έως 6 δισ. ευρώ και ο ΟΤΕ θα μπορούσε να πάρει σημαντικό κομμάτι της πίτας. Σε άλλα νέα, ο όμιλος συνεχίζει τις επενδύσεις σε FFTH και 5G με στόχο να καλύπτει όλους τους αυτοκινητόδρομους και τη χώρα έως το 2025, ενώ ήδη η κάλυψη 5G φτάνει το 60%. Στο μέτωπο των ανατιμήσεων ενέργειας, η εταιρεία εκτιμά πως προκύπτει ένα έξτρα κόστος 10 εκατ.ευρώ, το οποίο όμως δεν θα πάει στους καταναλωτές.

Κατά τρεις φορές υπερκαλύφθηκε το ομόλογο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Ειδικότερα, η ζήτηση, που εκδηλώθηκε, ανήλθε σε 734,9 εκατ.ευρώ, 2,94 φορές πάνω από το στόχο της εταιρείας, που ήταν να αντλήσει 250 εκατ.ευρώ. Τι ακολουθεί; Η χρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού και βεβαίως…τα logistics. Δηλαδή; Με την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 100 εκατ. ευρώ το 2022, η παραγωγικότητα της εταιρείας θα αυξηθεί σε πάνω από 500.000 τόνους το έτος. Πώς θα διακινούνται οι τεράστιες αυτές ποσότητες προϊόντων; Μέσω logistics center, που θα κατασκευαστεί στα Οινόφυτα. Το κόστος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ.ευρώ.

Από το παρασκήνιο, που έχει η στήλη για τον Γ. Στουρνάρα: Από τη μία πιέζει τις τράπεζες για νέα δάνεια στις μικρομεσαίες εταιρείες και από την άλλη τα χώνει στους servicers γιατί γίνονται συνέχεια καταγγελίες για τον τρόπο που χειρίζονται τα κόκκινα δάνεια. Η πιο συχνή καταγγελία, όπως έμαθε η στήλη, είναι πως…δεν πρασινίζουν τα δάνεια! Δηλαδή; Ένα δάνειο που είναι κόκκινο, ενώνεται με άλλα κόκκινα δάνεια. Αν ένα μέρος του μεγάλου αυτού κόκκινου δανείου θέλει να πρασινίσει…δεν γίνεται παρά μόνο με προσπάθειες
πολλών μηνών. Εν ολίγοις, αν μια επιχείρηση ή ιδιώτης θέλει να πληρώσει το δάνειο, που έχει μεταφερθεί στους servicers, έχει να αντιμετωπίσει μια τεράστια γραφειοκρατία, και ίσως και να μην τα καταφέρει και ποτέ. Οι διαχειριστές τα ρίχνουν στο θεσμικό πλαίσιο, με τον Στουρνάρα να τα έχει πάρει στο κρανίο, και με αυτό το κομμάτι, του τρόπου που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια.

Μέσα στον Νοέμβριο αποσφραγίζονται από το ΤΑΙΠΕΔ οι οικονομικές προσφορές των ενδιαφερομένων σχημάτων, που κατατέθηκαν στις 15 Οκτωβρίου για την παραχώρηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου. Το Μικρό Ελληνικό, προς τα τέλη του 2022 με αρχές του 2023, θα έχει μπει στις ράγες υλοποίησής του. Δηλαδή; Θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής.

Μια νέα εταιρεία έρχεται να επενδύσει πάνω από 300 εκατ.ευρώ στις ΑΠΕ. Πρόκειται για τη HiveEnergy, η οποία μέσω της Hives Energy Greeceκαι Blue Sky Energy, έρχεται να πραγματοποιήσει έργα 617 MW στη Στερεά Ελλάδα και στη Δοκομό. Η εταιρεία αναμένεται έως το 2025 να ολοκληρώσει τα έργα που δρομολογεί , ενώ εκρεμούν η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, ενώ έως τέλος του έτους αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για νέα έργα. Όπως μαθαίνει η στήλη η εταιρεία αναζητά νέες ευκαιρίες, εκτός Στερεάς Ελλάδας.

Δύο νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μεγάλων εισηγμένων και μία νέα εισαγωγή στο χρηματιστήριο Αθηνών , αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του 2022.

Τηλέφωνα, συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, πιέσεις. Αυτά συνθέτουν το τοπίο των μεγάλων οφειλών άνω των 350 εκατ.ευρώ που έχουν προμηθευτές ενέργειας στους διαχειριστές. ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ προσπαθούν εναγωνίως να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να πείσουν τις εταιρείες έστω να…ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Από την άλλη οι προμηθευτές έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους ενέργειας, το οποίο προσπαθούν να απορροφήσουν και να μην το μεταφέρουν όλο στους καταναλωτές. Επίσης, έχουν να αντιμετωπίσουν τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς η ακρίβεια εκτιμάται πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην κατανάλωση ενέργειας από τους καταναλωτές. Ανάμεσα στους οφειλέτες φιγουράρουν σχεδόν όλες οι εταιρείες, με τις μικρότερες να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Έναν νέο πονοκέφαλο έχουν να αντιμετωπίσουν τράπεζες και οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η πανδημία έχει αρκετές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Μία από αυτές είναι η αύξηση του ιδιωτικού χρέους. Όχι μόνο νέα κόκκινα δάνεια, αλλά και οφειλές προς το δημόσιο , ταμεία και εφορία, έχουν ήδη αυξηθεί, με την πλήρη επίπτωση της πανδημικής κρίσης να αναμένεται να ξεκαθαριστεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2022. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως ήδη έχει προωθηθεί νέα ρύθμιση για ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων σε τράπεζες και ταμεία, με την ελπίδα πως θα ενταχθούν πολλές επιχειρήσεις. Οι προσδοκίες πάντως δεν είναι υψηλές.

H CVC η στήλη μαθαίνει πως βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση εξαγοράς μιας start up. Η εταιρεία δρομολογεί και άλλες εξαγορές, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα.

Νέα σύμβαση ομολογιακού δανείου της Elbiscoμε την Alpha Bank και την Πειραιώς ύψους 5 εκατ.ευρώ υπεγράφη. Με αυτά τα χρήματα η εταιρεία αντιμετώπισε τις επιπτώσεις του κορονοϊού, ενώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων για τον κορονοϊού έλαβε έξτρα 10 εκατ.ευρώ .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ