today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Γ.Στόλτενμπεργκ: Ανεύθυνη ενέργεια η καταστροφή δορυφόρου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «ανεύθυνη ενέργεια» την καταστροφή ενός δορυφόρου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Από την καταστροφή του δορυφόρου δημιουργήθηκαν πολλά διαστημικά σκουπίδια –περισσότερα από 1.500, συμφώνα με τις ΗΠΑ– γεγονός που συνιστά «κίνδυνο για τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) αλλά επίσης και για τον κινεζικό σταθμό», είπε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Χθες Δευτέρα, οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση του αντιδορυφορικού πυραύλου χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη και ανεύθυνη».

Η Ρωσία παραδέχτηκε σήμερα ότι προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση στοχεύοντας έναν από τους παλαιότερους δορυφόρους της που βρισκόταν σε τροχιά, αλλά υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τον ISS.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εκτίμησε ότι η καταστροφή του δορυφόρου είναι «πηγή ανησυχίας» επειδή δείχνει ότι «η Ρωσία αναπτύσσει νέα οπλικά συστήματα που μπορούν να καταστρέφουν δορυφόρους αλλά και διαστημικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για τις υποδομές στη Γη, όπως είναι οι επικοινωνίες, η ναυσιπλοΐα ή τα συστήματα συναγερμού για την εκτόξευση πυραύλων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ