today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΟΗΕ: Αποδέσμευσε 40 εκ. δολάρια έκτακτης βοήθειας για την Αιθιοπία

Ο ΟΗΕ αποδέσμευσε σήμερα 40 εκατομμύρια δολάρια έκτακτη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Αιθιοπία, ανέφερε ο Μάρτιν Γκρίφιθς αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις σε ανακοίνωση.

Οι πόροι αυτοί «θα βοηθήσουν να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις παροχής έκτακτης βοήθειας στις περιοχές της βόρειας Αιθιοπίας που επηρεάζονται από τον πόλεμο και θα στηρίξουν τις πρώτες επιχειρήσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της ξηρασίας στην Αιθιοπία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η σύγκρουση που μαίνεται στην Αιθιοπία ξεκίνησε πριν έναν χρόνο, όταν ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ ξεκίνησε επιχείρηση εναντίον των περιφερειακών αρχών της επαρχίας Τιγκράι, του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF).

«Εκατομμύρια άνθρωποι στη βόρεια Αιθιοπία ζουν στην κόψη του ξυραφιού εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης που επιδεινώνεται και εξαπλώνεται», υπογράμμισε ο Γκρίφιθς ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τη χώρα. «Οι ανάγκες αυξάνονται σε όλη την Αιθιοπία», προειδοποίησε.

Μέρος των πόρων που αποδεσμεύθηκαν σήμερα θα πάει σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στις γειτονικές επαρχίες του Τιγκράι, την Αχμάρα και την Άφαρ, για την προστασία των αμάχων θυμάτων της σύγκρουσης.

«Οι γυναίκες, τα αγόρια και τα κορίτσια είναι τα πρώτα θύματα της σύγκρουσης, αλλά οι πόροι για την προστασία τους είναι ανεπαρκείς», υπενθύμισε ο Γκρίφιθς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Τιγκράι ζουν σε συνθήκες που πλησιάζουν τον λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στις επαρχίες Σομάλι, στη νοτιοανατολική Αιθιοπία, και Ορόμια, που εκτείνεται από την κεντρική Αιθιοπία ως τον νότο, οι πόροι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας διευκολύνοντας τη διανομή πόσιμου νερού, προκειμένου να αποφευχθούν επιδημίες χολέρας, και επιτρέποντας στους κτηνοτρόφους να διατηρήσουν στη ζωή τα ζώα τους.

Παρά τη σημερινή ανακοίνωση, ο ΟΗΕ τονίζει δεν έχουν καλυφθεί οι οικονομικές ανάγκες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα: λείπουν 1,3 δισεκ. δολάρια, εκ των οποίων 350 εκατομμύρια μόνο για το Τιγκράι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ