today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Γερμανία: Προβλέψεις για πικρό Δεκέμβρη αν δεν ανακοπεί το τέταρτο κύμα κορωνοϊού

«Πρέπει να ανακόψουμε το τέταρτο κύμα, διαφορετικά θα έχουμε έναν πικρό Δεκέμβρη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε ήδη στο και πέντε».

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα μεταξύ άλλων την επαναφορά από αύριο των δωρεάν διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό, τα οποία είχαν καταργηθεί στις 11 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούσαν έως τότε να έχουν εμβολιαστεί. Η ραγδαία αύξηση ωστόσο των κρουσμάτων με την ταυτόχρονη μείωση των διενεργούμενων τεστ και την διεύρυνση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, κατέστησε αναγκαία την αναθεώρηση του μέτρου. «Αν δεν γίνει κάτι τώρα, κάθε δύο εβδομάδες θα βλέπουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων», τόνισε ο κ.Σπαν και ανέφερε ότι δεν αρκεί πλέον να επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδηλώσεις και για όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ. «Πρέπει να εφαρμοστεί ευρύτερα ο κανόνας των 2G, για πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες», πρόσθεσε.

Ο κ. Βίλερ από την πλευρά του παρουσίασε χάρτες που εμφανίζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε «βαθύ κόκκινο» και επέστησε την προσοχή στην κατάσταση στα νοσοκομεία, όπου υπάρχουν, όπως είπε, λιγότερες διαθέσιμες κλίνες από ποτέ. «Περιορίστε τις επαφές σας», κάλεσε τους πολίτες ο κ. Βίλερ και σημείωσε ότι ενδεχομένως τα μπαρ και τα κλαμπ να πρέπει και πάλι να κλείσουν και να ακυρωθούν οι μεγάλες εκδηλώσεις.

Από την Κυριακή, η Αυστρία περιλαμβάνεται εκ νέου στη λίστα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με τις περιοχές «υψηλού κινδύνου», μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα και ενόψει της χειμερινής τουριστικής περιόδου. Στην πράξη, η κατάταξη σημαίνει ότι όποιος έρχεται από την Αυστρία στη Γερμανία και δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να μείνει σε προληπτική καραντίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ