today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Ανησυχία του ΠΟΥ για τους μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας-ΕΕ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι “πολύ ανήσυχος” για την υγειονομική κατάσταση των προσφύγων που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα σύνορα της Λευκορωσίας, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του οργανισμού για την Ευρώπη.

Ο Π.Ο.Υ. Ευρώπης “καλεί όλες τις χώρες να προστατεύσουν την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα της Λευκορωσίας, πολλοί από τους οποίους χρήζουν ιατρικής βοήθειας”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ καλεί “να προστατευθεί και να απολιτικοποιηθεί” η κατάσταση της υγείας χιλιάδων μεταναστών, που προέρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί υπό δύσκολες συνθήκες, κυρίως στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Σύμφωνα με μία από τις τεχνικές αποστολές του στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, το 60% των μεταναστών χρειάζονται “με τη μία ή την άλλη μορφή” ιατρική φροντίδα.

“Είμαι πολύ ανήσυχος για το θέμα των χιλιάδων ευάλωτων ανθρώπων που έχουν αποκλειστεί σε μια ουδέτερη ζώνη στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, στο έλεος των πλημμυρών ενώ ο χειμώνας πλησιάζει με βήμα ταχύ”, δήλωσε ο διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Οι δυτικές χώρες καταδίκασαν χθες Πέμπτη “μια ενορχηστρωμένη εργαλειοποίηση ανθρώπων” από τη Λευκορωσία στα σύνορα με την Πολωνία που έχει σκοπό την “αποσταθεροποίηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης” και κάλεσε για μια “ισχυρή διεθνή αντίδραση” παρά την έκκληση για διάλογο που απηύθυνε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το Μινσκ ότι τροφοδοτεί την κρίση παρέχοντας βίζες και ναυλώνοντας πτήσεις, προκειμένου να εκδικηθεί τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς της Λευκορωσίας πέρυσι μετά την στυγνή καταστολή των αντιπολιτευόμενων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ