today-is-a-good-day
13 C
Athens

Κ.Φραγκογιάννης για Σκόπια: Τιμάμε την υπογραφή μας υπό την προϋπόθεση ότι την τιμούν και οι άλλοι

Η Ελλάδα τιμάει την υπογραφή της υπό την προϋπόθεση ότι την τιμούν και οι άλλοι, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια. Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Ελληνικής Λύση Κωνσταντίνου Μπούμπα σχετικά με την απογραφή πληθυσμού στη βόρεια γειτονική χώρα και τους Έλληνες που ζουν στη γειτονική χώρα, ο κ. Φραγκογιάννης μίλησε για τη συμφωνία των Πρεσπών και όσα τεκταίνονται τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική χώρα.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία συμφωνία με την οποία πρέπει να συμβιώσουμε. Είναι μία συμφωνία με την οποία έχουμε πολλές φορές, στο κόμμα μας, εκφράσει τις διαφωνίες μας αλλά είναι γειτονική χώρα και πρέπει να συνυπάρξουμε μαζί τους. Πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, απαιτώντας και από την άλλη πλευρά να την τηρήσει. Ακούμε όλες τις δηλώσεις οι οποίες προέρχονται από την αντιπολίτευση και μας απασχολούν και έχουμε ξεκαθαρίσει, μέσα μας και στις κοινές μας δηλώσεις, ότι η πολιτική μας είναι αυτή τού να τιμάμε την υπογραφή μας, υπό την προϋπόθεση ότι τιμούν την υπογραφή τους και οι άλλοι», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Στην πολιτική πρέπει να επιλέγεις μερικές φορές ανάμεσα στο συναίσθημα και στη λογική. Και η διαφορά που κάνει το πόσο συναίσθημα και πόση λογική βάζεις, λέγεται πολιτική ευθύνη. Λένε ότι πολιτική είναι το άθροισμα του συναισθήματος, της λογικής και της ευθύνης. Εμείς αντιμετωπίζουμε τη σχέση μας με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με ευθύνη, η οποία έχει και συναίσθημα αλλά και λογική. Πρέπει να λειτουργήσουμε με όρους καλής γειτονίας, μας απασχολούν πάρα πολύ τα σύννεφα που υπάρχουν πάνω από τα Δυτικά Βαλκάνια, είναι μία ιδιαίτερη περίοδος αυτή και έχουμε στραμμένη την προσοχή μας εκεί».

«Πρέπει να ξεκαθαρίσει κανείς τις μάχες που δίνει και τις μάχες που δεν δίνει και σας διαβεβαιώ ότι τόσο τα προξενεία μας όσο και η πρεσβεία μας όσο και το υπουργείο Εξωτερικών είναι ενήμερα της κατάστασης και υποστηρίζουμε τους Έλληνες που ζουν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τους επιχειρηματίες που λειτουργούν στη Βόρεια Μακεδονία και τους ελληνικής καταγωγής πολίτες της Βορείου Μακεδονίας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα αντιδράσουμε ανάλογα με τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην περιοχή μας», τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης.

Αναφερόμενος στην απογραφή πληθυσμού που διενεργήθηκε στα Σκόπια τον Σεπτέμβριο, ο υφυπουργός επεσήμανε πως μολονότι η διαδικασία της απογραφής ολοκληρώθηκε, η επεξεργασία και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένονται εντός του προσεχούς έτους. «Άρα, είμαστε κι εμείς περίεργοι να δούμε τα αποτελέσματα της εν λόγω απογραφής», είπε και ενημέρωσε ότι ως προς τους Έλληνες που διαβιούν σήμερα στΣκόπια, σύμφωνα με στοιχεία από το προξενικό γραφείο της Ελλάδας στα Σκόπια, υπάρχουν καταγεγραμμένοι 94 Έλληνες πολίτες, βάσει οικειοθελούς προσέλευσης, στο προξενικό μητρώο που τηρείται σχετικά με Έλληνες υπηκόους που διαμένουν στο εξωτερικό μόνιμα ή προσωρινά, με τελευταία εγγραφή να έχει λάβει χώρα το 2016. Αντιστοίχως, σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Προξενείο στο Μοναστήρι, υπάρχουν καταγεγραμμένοι 25 Έλληνες πολίτες με τελευταία εγγραφή το 2014. «Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν καθόλου πλήρη αφού αφορούν μόνο την καταγραφή όσων προσέρχονται οικειοθελώς στις προξενικές μας αρχές στη γειτονική χώρα», υπογράμμισε ο κ. Φραγκογιάννης και σημείωσε ότι στα Σκόπια «υπάρχει σημαντική ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, Έλληνες επιχειρηματίες που αν και διαμένουν μόνιμα στη χώρα, λόγω τόσο της εγγύτητας των δύο χωρών όσο και λόγω της δυνατότητας άμεσης πρόσβασης στη γειτονική χώρα, δεν επιλέγουν τη διαδικασία της εγγραφής στα ως άνω προξενικά μητρώα».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει διεξοδικά πόσοι Έλληνες ζουν στα Σκόπια και σε ποιον βαθμό αποκρύπτεται η εθνική ταυτότητα χιλιάδων Ελλήνων της περιοχής. Παράλληλα, έκανε λόγο για «μαγείρεμα» στοιχείων, για αλλοίωση των στοιχείων του πληθυσμού, τονίζοντας ότι ήταν ο ίδιος ο Κίρο Γκλιγκόροφ που το 1992 δήλωνε πως στα Σκόπια διαβιούν 100.000 Έλληνες και σήμερα αυτοί οι Έλληνες φαίνεται να μη φτάνουν ούτε τους 400. Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στην «επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών» και την κλιμακούμενη προπαγάνδα, που φτάνει ως την αλλοίωση των στοιχείων του πληθυσμού των βλαχόφωνων Ελλήνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ