today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η ΕΕ καταγγέλλει το “απολυταρχικό καθεστώς” στη Νικαράγουα μετά τις προεδρικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές στη Νικαράγουα διεξήχθησαν “χωρίς δημοκρατικές εγγυήσεις” και αποτελειώνουν την πτώση της χώρας αυτής σε ένα “απολυταρχικό καθεστώς” κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επέκρινε επίσης σε μια ανακοίνωση “την απουσία νομιμότητας” μιας ψηφοφορίας όπου ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα επανεξελέγη για τέταρτη πενταετή θητεία με 75% των ψήφων.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα “εξάλειψε κάθε αξιόπιστο εκλογικό ανταγωνισμό, στερώντας τον λαό της Νικαράγουας από το δικαίωμα να εκλέγει ελεύθερα τους εκπροσώπους του”, υπογραμμίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς όλοι οι σοβαροί αντίπαλοι του αρχηγού του κράτους έχουν συλληφθεί.

Για τις εκλογές αυτές, ο Ντανιέλ Ορτέγα συνέστησε ένα “ψηφοδέλτιο” μαζί με τη σύζυγό του, Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο από το 2017.

Ο σεβασμός της εκλογικής διαδικασίας “συνετρίβη από τη συστηματική φυλάκιση, την παρενόχληση και τον εκφοβισμό” πιθανών υποψηφίων της αντιπολίτευσης καθώς και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων, συνεχίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ κατηγορεί τις αρχές ότι κάνουν τον λαό της Νικαράγουας να ζει σε ένα καθεστώς “φόβου” από την εποχή του κινήματος κοινωνικής αμφισβήτησης του 2018.

Υπενθυμίζοντας τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο του 2021 σε βάρος αξιωματούχων του καθεστώτος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι ενδέχεται να εξεταστούν “επιπλέον μέτρα” πέρα από τις ατομικές κυρώσεις.

Αυτά τα ατομικά περιοριστικά μέτρα αφορούν συνολικά 14 άτομα, στα οποία απαγορεύεται η διαμονή και η διέλευση και τα περιουσιακά στοιχεία των οποία στην ΕΕ έχουν παγώσει.

Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση χαρακτήρισε “φάρσα” την επανεκλογή του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα για τέταρτη πενταετή θητεία, λέγοντας πως “απορρίπτει” τα εκλογικά αποτελέσματα λόγω “των απαράδεκτων και αυθαίρετων συνθηκών στις οποίες διεξήχθησαν”.

Η επανεκλογή του Ντανιέλ Ορτέγα με 75% των ψήφων είναι “μια φάρσα”, “μια φάρσα (που επιβλήθηκε) στον λαό της Νικαράγουας, στη διεθνή κοινότητα και κυρίως στη δημοκρατία”, δήλωσε ο ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.

“Δεν υπήρξε κανένος είδους επαλήθευση των αποτελεσμάτων αυτών και, κατά συνέπεια, δεν παρέχουν καμία εγγύηση στα μάτια της ισπανικής κυβέρνησης ούτε στα μάτια της διεθνούς κοινότητας”, συνέχισε ο Αλμπάρες.

“Δεν υπήρξαν ελεύθερες ούτε δίκαιες εκλογές”, επέμεινε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τις δηλώσεις του Αλμπάρες, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών “απέρριψε” τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας λόγω των “απαράδεκτων και αυθαίρετων” συνθηκών στις οποίες διεξήχθη.

“Όπως οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα ικανό μέρος της διεθνούς κοινότητας, η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει πως οι χθεσινές εκλογές στερούνταν των απαιτούμενων ελάχιστων δημοκρατικών εγγυήσεων”.

“Σε αυτές τις συνθήκες”, συνεχίζει η ανακοίνωση, η Μαδρίτη “αρνείται να δώσει αξιοπιστία και νομιμότητα” στα αποτελέσματα.

“Η κυβέρνηση της Νικαράγουας εγκαθίδρυσε ένα καταπιεστικό και απολυταρχικό καθεστώς” που μεταφράστηκε σε “συστηματική δίωξη των πολιτικών, κοινωνικών, δημοσιογραφικών και οικονομικών δρώντων”, προσθέτει το υπουργείο.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Αλμπάρες είπε επίσης πως “οι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης που ήθελαν να συμμετάσχουν” στις εκλογές “βρίσκονται στη φυλακή”, και απαίτησε την “άμεση απελευθέρωσή” τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ