today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Η εγκύκλιος της Εκκλησίας που έλυσε το «γόρδιο δεσμό» με τους ανεμβολίαστους

Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε για άλλη μια φορά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ιεραρχία της Εκκλησίας η οποία με εγκύκλιο της προτρέπει τους ανεμβολίαστους κληρικούς και πολίτες να έχουν μαζί τους το rapid ή το μοριακό τεστ, πριν εισέλθουν στους ιερούς ναούς.

Η αξιέπαινη κίνηση της «Ιεράς Συνόδου» ήλθε σε μια περίοδο που η «κόντρα» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα έκτακτα μέτρα ανάσχεσης του κορωνοιού και την εξαίρεση της Εκκλησίας, είχε μετατραπεί σε …σύρραξη.

Του Κώστα Πασίση

Το θέμα έγινε πιο περίπλοκο από το γεγονός ότι μεταξύ των «ειδικών» δεν υπήρχε ομοφωνία, αναφορικά με τα υποχρεωτικά τεστ των ανεμβιολίαστων στους χώρους λατρείας.

Έτσι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να λάβει μια πολιτική απόφαση που όμως δεν ήταν «τελεσίγραφο», όπως διεφάνη από τις απαντήσεις του Πρωθυπουργού στη συνέντευξη του στο MEGA.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για rapid test και στους ανεμβολίαστους πιστούς για να μπουν στις εκκλησίες εφόσον υπάρξει τρόπος να ελέγχονται, δείχνοντας ότι συζητά τα πάντα και οι αποφάσεις του δεν ήταν απόρροια μικροπολιτικών υπολογισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης χθές το πρωί επικοινώνησε με στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και μετα την ανταλλαγή απόψεων προέκυψε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από πλευράς Ιεραρχίας.

Η φράση-κλειδί που ενδεχομένως να «ξεκλείδωσε» την προαναφερθείσα εγκύκλιο ήταν και η καθαρή θέση του Πρωθυπουργού ο οποίος μιλώντας στο ΜEGA ανέφερε πως οι ναοί «είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας» και άρα σωστά βγήκαν από το πλάνο των υποχρεωτικών διαγνωστικών τεστ.

Η πανδημία αλλά και ο ρόλος της Εκκλησίας «πολιτικοποιήθηκαν» από το ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της Αριστεράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη κινήθηκε προσεκτικά.

Εξου και η υπενθύμιση του ότι η κυβέρνηση πέρσι έκλεισε τους ναούς και το 2020 δεν κάναμε Πάσχα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δε κάνει χατίρια ούτε παίζει παιχνίδια, όταν διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές…

Θεωρίες συνομωσίας, πολιτικός καβγάς και ένα δίλλημα

Μετα την ανακοίνωση των εκτάκτων μέτρων δημιουργήθηκε ένας απίστευτος θόρυβος για τους λόγους εξαίρεσης της Εκκλησίας, ενώ στα social media η σχετική φημολογία κτύπησε «κόκκινο», επαναφέροντας στο προσκήνιο μέχρι και σενάρια συνομωσίας, γύρω από τον κορωνοιό…

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, καταθέτοντας τροπολογία για rapid test στις εκκλησίες. Ενώ χθες και μετα την εγκύκλιο της Εκκλησίας ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο στον οποίο ανέφερε ότι η «Εκκλησία προτείνει αυτό που δεν τολμά η κυβέρνηση να εφαρμόσει».

Για να λάβει την απάντηση της κυβέρνησης ότι «τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και μένει απελπιστικά μόνος του στην προσπάθεια να διχάσει και να εργαλειοποιήσει την πανδημία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη».

Αυτά τα οξυμένα …πνεύματα θέλησε να κατευνάσει η Ιερά Σύνοδος με την εγκύκλιο της και την ταυτόχρονη έκκληση της για εμβολιασμό τόσο των ιερέων όσο και των πιστών και τήρηση των υγειονομικών μέτρων στους ναούς.

Η Εκκλησία με τη νέα της παρέμβαση επι της ουσίας ζητά από τους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να προστατέψουν την υγεία των ανθρώπων που θα είναι γύρω τους, κατά την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους.

Με την εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος έκανε το καθήκον της απέναντι στη χώρα και στους πιστούς, αν και η σχετική πρωτοβουλία θα μπορούσε να είχε αναληφθεί νωρίτερα…

Εν τω μεταξύ Μητροπολίτες μετα τις εκκλήσεις της κυβέρνησης και των γιατρών ζήτησαν από απείθαρχους ιερείς να εμβολιαστούν το ταχύτερο.

Έτσι, μετά τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο και ο Δωδώνης Χρυσόστομος πήρε θέση και είπε στους ιερείς, να επιλέξουν εμβόλιο ή αργία άνευ αποδοχών…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ