today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Μακρόν: Παρατείνεται η προθεσμία για τις κυρώσεις στο Λονδίνο σε σχέση με τα αλιευτικά δικαιώματα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν γνωστοποίησε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αναβάλλει την εφαρμογή των κυρώσεων στη Βρετανία μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε σχέση με τη διαμάχη των δύο χωρών για τις αλιευτικές άδειες στη μετά Brexit εποχή, ενώ οι δύο πλευρές συζητούν νέες προτάσεις για την επίλυση της κατάστασης.

Το Λονδίνο δηλώνει έτοιμο να απαντήσει αν το Παρίσι κάνει πράξη τις απειλές του σχετικά με τη διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα

«Από σήμερα το απόγευμα, οι συζητήσεις ξεκίνησαν ξανά με βάση μια πρόταση που έκανα στον πρωθυπουργό (Μπόρις) Τζόνσον. Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκόβη.

«Θα δούμε πού βρισκόμαστε αύριο στο τέλος της ημέρας, για να δούμε αν έχουν αλλάξει επί της ουσίας τα πράγματα».

Η Γαλλία διατείνεται ότι η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς της τον σωστό αριθμό αδειών για να ψαρεύουν σε βρετανικά χωρικά ύδατα και έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να επιβάλει στοχευμένα μέτρα από αύριο Τρίτη, ανάμεσά τους και την αυστηροποίηση ορισμένων ελέγχων σε φορτηγά που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η Βρετανία έχει έτοιμα αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης αν η Γαλλία κάνει πράξη τις απειλές της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ