today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Ανθρώπινα δικαιώματα και F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν

Συνάντηση διάρκειας μιας ώρας και όχι είκοσι λεπτών όπως προέβλεπε το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί είχε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζό Μπάιντεν, με τον Τούρκο Ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στην δημιουργία μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, την ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών, και έδωσαν έμφαση στη βασικές αρχές του ΝΑΤΟ και τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ξεκαθάρισε στο κ. Ερντογάν, ότι η Τουρκία θα πρέπει να διέλθει μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας όσο αφορά την αναβάθμιση των παλαιών και την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Να σημειωθεί ότι και το πρόγραμμα αναβάθμισης και η αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 πρέπει να περάσει και να εγκριθεί από το Κογκρέσο, όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για την Τουρκία και την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν, με τον Πρόεδρο της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, να ηγείται της εκστρατείας εναντίον της ικανοποίησης του αιτήματος της Άγκυρας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης, ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν, έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες μας. Εξέφρασε την εκτίμηση του για τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική μας συνεργασία και τη σημασία της Τουρκίας ως Σύμμαχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ