today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Βρετανία: Ο Μπ.Τζόνσον εξέφρασε τη λύπη του για τη κατάσταση στις σχέσεις με τη Μόσχα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε σήμερα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών τους δεν βρίσκονται στο επίπεδο που θα ήθελε το Λονδίνο και ζήτησε από τη Ρωσία περισσότερες προσπάθειες για το κλίμα πριν από την COP26, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής σχετικά με το γεγονός ότι η υφιστάμενη σχέση της Βρετανίας με τη Ρωσία δεν είναι εκείνη που θέλουμε», ανέφερε ένας εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον, μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών από τον Μάιο του 2020.

«Σημαντικές δυσκολίες παραμένουν», συμπλήρωσε, επικαλούμενος τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ το 2018 σε βρετανικό έδαφος και το ζήτημα της Ουκρανίας.

«Παρά τα γνωστά προβλήματα, θα ήταν χρήσιμο η Μόσχα και το Λονδίνο να συνεργαστούν σε έναν αριθμό θεμάτων», είπε από την πλευρά του το Κρεμλίνο.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βρετανία έχουν υπομονευτεί από τον μεγάλο αριθμό διαφωνιών εδώ και 15 χρόνια, από τη δηλητηρίαση με πολώνιο 210 του πρώην κατασκόπου Αλεξάντρ Λιτβινένκο στη Βρετανία το 2006 έως την υπόθεση Σκριπάλ, αλλά και σε διπλωματικά ζητήματα, όπως η Συρία ή η Ουκρανία.

Την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να παραστεί στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26, που ανοίγει την Κυριακή στη Γλασκόβη, στη Σκωτία, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως «ελπίζει ότι η Ρωσία θα αλλάξει τον στόχο της να επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050» αντί του 2060 που είναι σήμερα, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν θα μπορέσει να πάει στη Σύνοδο της COP αυτοπροσώπως λόγω της κατάστασης που σχετίζεται με τον νέο κορονοϊό στη Ρωσία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ