ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να στηρίξει τους δήμους

ΑΠΕ

Για στέρηση “πολύτιμων πόρων” από τους δήμους της χώρας κατηγορούν την κυβέρνηση σε κοινή τους δήλωση, σε συνέχεια του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης και Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

«Τα δεδομένα πριν τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ήταν συγκεκριμένα», σημειώνουν, αναφέροντας ότι «η πολυδιαφημισμένη “διοικητική μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης” αγνοείται», καθώς και ότι «τα ταμεία των δήμων χτυπούν κόκκινο, αφού μόνο για το 2020 κατέγραψαν λόγω της πανδημίας έλλειμμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η οικονομική πίεση που επίκειται από την αύξηση του κόστους της ενέργειας απειλεί τους δημοτικούς προϋπολογισμούς με εκτροχιασμό».

Προσθέτουν, επίσης, ότι «καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη κρίσιμων δημοτικών έργων, αφού το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” καρκινοβατεί, στερώντας από την Αυτοδιοίκηση πολύτιμους πόρους άνω του 1 δις τα τελευταία δύο χρόνια, μόνο και μόνο γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ήθελε να αναγνωρίσει την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία του προγράμματος “Φιλόδημος”».

«Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης απορρίφθηκαν. Οι υπηρεσίες των δήμων είναι υποστελεχωμένες, με τη διαδικασία των προσλήψεων να έχει βαλτώσει. Πάνω στα προβλήματα αυτά, αλλά και σε άλλα που τέθηκαν μετ’ επιτάσεως από τους αιρετούς, οι τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών περιορίστηκαν στο μοναδικό πράγμα που γνωρίζει να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, την επικοινωνία», καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σχολιάζουν ότι «υποτιμώντας μάλιστα τη νοημοσύνη των δημάρχων, ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε κατά σύμπτωση μία μέρα πριν την έναρξη του συνεδρίου απόφαση, με την οποία οι δήμοι θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 107 εκατ. ευρώ μέσω ΚΑΠ, από πόρους δηλαδή που ήδη δικαιούνταν για το 2021».

«Πέραν αυτού, καμία απτή δέσμευση για αύξηση της χρηματοδότησης και για επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων, καμία απάντηση για προσλήψεις μόνιμου και επαρκούς προσωπικού και κινητικότητα, καμία πρόθεση για ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων στα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Τρίτσης, ΠΔΕ)», αναφέρουν και καταλήγουν:

«Το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ επιβεβαίωσε ένα και μόνο πράγμα: Σε μία παρατεταμένη περίοδο πανδημίας, ύφεσης, κλιματικής κρίσης και αύξησης του ενεργειακού κόστους, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να στηρίξει τους δήμους της χώρας, οι οποίοι βιώνουν μία πρωτοφανή οικονομική και θεσμική υποβάθμιση. Οι επιλογές της οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και όχι τυχαία την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία σε αδιέξοδο» καταλήγουν.