today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Η αποτίμηση της χθεσινής πολιτικής μονομαχίας στη Βουλή

Η πρώτη αποτίμηση της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κρατήσει το διάλογο σε ένα καθαρά πολιτικό επίπεδο. Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε τα ανεκτά όρια «πολιτικής απρέπειας», με αήθεις προσωπικές επιθέσεις που ζήτησε -κατόπιν εορτής-  να μην εγγραφούν στα πρακτικά…

Του Κώστα Πασίση

Με τη φράση να «είμαστε αντίπαλοι, χωρίς να είμαστε εχθροί», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το πολιτικό στίγμα του, ωστόσο το μήνυμα του, να αφαιρεθούν οι προσωπικές επιθέσεις από την πολιτική ατζέντα,  δεν έφθασε ποτέ στον αποδέκτη του.

Στο αφήγημα του κ. Τσίπρα κυριάρχησε η υπερβάλλουσα θνητότητα  η «διοπτρική» πραγματικότητα και οι ανάρμοστοι χαρακτηρισμοί…

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη Βουλή καλά διαβασμένος και γνωρίζοντας τα «θέλω» των πολιτών και της κοινωνίας παρουσίασε την πραγματικότητα στη διαχείριση της πανδημίας, όπως ακριβώς έχει.

Τοποθετήθηκε με στοιχεία, όπως πάντα κάνει όταν βρίσκεται στη Βουλή και ενημερώνει το «Σώμα» για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Ενώ για άλλη μια φορά διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κλείσει ξανά η οικονομία και η κοινωνία, επειδή κάποιοι δε θέλουν να εμβολιαστούν.

Δυο ήταν πολιτικά «πόιντς» της τοποθέτησης Μητσοτάκη στη Βουλή.

Το πρώτο ήταν  ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε το βασικό επιχείρημα των αντιεμβολιαστών για τους εμβολιασμένους που αρρωσταίνουν ή για το ότι 12% των εμβολιασμένων είναι διασωληνωμένοι.

Και αυτό επειδή από την αρχή του εμβολιασμού ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε «παιχνίδι» με τους αντιεμβολιαστές για να τους πάρει με το μέρος του, εύρημα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Οι «αρνητές» των εμβολίων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προτιμούν Τσίπρα και μάλιστα με διαφορά.

Το δεύτερο ήταν η πρόσκληση  να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ  σε κοινή πρόταση να διερευνηθούν τα περί χειραγώγησης ΜΜΕ-δημοσκοπήσεων κατά το χρονικό διάστημα από το 2015 έως και το 2021.

Η εν λόγω πρόταση όμως κρύβει και μια προειδοποίηση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι η ΝΔ θα σηκώσει το γάντι της πρόκλησης…

«κ. Τσίπρα, θα τα ψάξουμε όλα», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

 Ίδια …γεύση από Τσίπρα

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα με ημιάγριες διαθέσεις. Μίλησε για ασυνάρτητη ομιλία και  χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό  «αδαή και αλαζόνα!» και αυτό επειδή προηγουμένως ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι η αντιπολίτευση δεν έβαλε πλάτη στην πανδημία.

Εν ολίγοις το πολιτικό story του κ. Τσίπρα ήταν ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα λάθος και το …κερασάκι στην τοποθέτηση του ήταν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κρύβουν την πραγματικότητα.  Έδωσε μάλιστα και δυνατό δημοσιογραφικό τίτλο, μιλώντας για «ομερτά» των ΜΜΕ.

Η χροιά της ομιλίας του ήταν συγκρουσιακή, πολωτική, προφανώς για να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, σε μια κρίσιμη περίοδο όπου στο παρασκήνιο κυκλοφορούν πολλά σενάρια για εξελίξεις.

Τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας χθες ήταν μια προβολή για την ένταση σε όλα τα επίπεδα που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, ίσως και μέχρι τις εκλογές.

Το πολιτικό διακύβευμα για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μείωση της διαφοράς του με τη ΝΔ, που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ