today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

ΠτΔ: Πιστεύουμε σε μια αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων

Eπίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, παρέθεσε απόψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Aντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Γιώργου Κατρούγκαλου, Υπουργών της Κυβέρνησης, του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, διπλωματών και επιχειρηματιών.

Κατά την προσφώνησή της, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι έχει ανοίξει πλέον ένα σημαντικό κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις, προσδίδοντάς τους, νέα πνοή και υπογράμμισε ότι «η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητο στοιχείο για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των σχέσεων αυτών».

Αναφερόμενη στην κρίσιμη διεθνή συγκυρία, που διανύουμε, καθώς και στις προκλήσεις, υπογράμμισε την ανάγκη του συντονισμού και της συνεργασίας, αλλά και της αλληλεγγύης για την αντιμετώπισή τους.

Ειδικότερα, σημείωσε, ότι η πανδημία είναι μια από αυτές τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, επιστρατεύοντας και ενώνοντας όλες μας τις δυνάμεις.

«Η Ελλάδα και τα Σκόπια ως χώρες με κοινά σύνορα, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους λαούς μας να συνεργασθούμε και να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με σεβασμό στην αρχή της καλής γειτονίας και στο Διεθνές Δίκαιο, προς όφελος τόσο των χωρών μας, όσο και της ευρύτερης περιοχής» επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η δυναμική της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών είναι τεράστια, ιδίως σε τομείς, όπως η διασυνδεσιμότητα, η ενέργεια, οι επενδύσεις και το εμπόριο.

Όπως, υπενθύμισε, η Ελληνική επενδυτική παρουσία στη γείτονα χώρα, είναι σημαντική εδώ και πολλά χρόνια και συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική της ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων και επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία, να εξασφαλιστεί, ότι δεν θα διαιωνίζονται, μέσω της Παιδείας, αρνητικά στερεότυπα, που υπονομεύουν την επικοινωνία αυτή και, τελικά, το μέλλον των διμερών μας σχέσεων.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε σε μια αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, ως γειτόνων, ως χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τόνισε, ακόμη, ότι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα, ήδη από το 2003 και στην ιστορική Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης, που αναγνώρισε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή τους προοπτική και αποτελεί μέχρι σήμερα ορόσημο και σημείο αναφοράς.

Ακολούθως, τόνισε, ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την τεθείσα αιρεσιμότητα».

Υποστήριξε, επίσης, ότι αυτό βεβαιώνεται τόσο από την σαφή στάση της χώρας μας, σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με τα Σκόπια το ταχύτερο δυνατόν, όσο και από την έμπρακτη υποστήριξη, με την παροχή τεχνογνωσία για την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων και την υιοθέτηση του ενωσιακού κεκτημένου.

«Κοινός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε το μέλλον της περιοχής και το κοινό μας μέλλον στην ευρωπαϊκή οικογένεια, προς αμοιβαίο όφελος, τόσο των δυο χωρών, όσο και των συμπολιτών μας» κατέληξε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Αντιφώνηση Προέδρου των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι.

Από την πλευρά, ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, αφού ευχαρίστησε την Ελληνίδα ομόλογό του για την θερμή φιλοξενία, τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εκείνον, που σήμερα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελληνική Δημοκρατία και που είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων που με αυτή την ιδιότητα επισκέπτεται τη χώρα μας.

Ανέφερε, ακόμη, ότι «κατά την επίσκεψη αυτή, την οποία περιμέναμε τριάντα ολόκληρα χρόνια, ήρθαμε ως φίλοι σας» και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια όλων των συναντήσεών του, για άλλη μια φορά, πείσθηκε, ότι οι κόποι που επενδύουμε προς την κατεύθυνση ακόμα μεγαλύτερης εγγύτητας των χωρών και των λαών μας, προέρχονται και από τις δυο πλευρές και είναι ειλικρινείς.

«Ήδη τρίτο χρόνο στη σειρά ζούμε στη νέα εποχή της συνεργασίας, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία καταφέραμε να κλείσουμε ένα σύνθετο ζήτημα στις μεταξύ μας σχέσεις. Η συμφωνία αποτέλεσε δύσκολο βήμα για τις δυο χώρες, αλλά το καταφέραμε προς όφελος του κοινού μας μέλλοντος» συμπλήρωσε ο κ. Πενταρόφσκι.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «αυτό που έγινε πραγματικότητα μετά για εμάς είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπου είμαστε πλέον και επίσημοι εταίροι, αφοσιωμένοι στην προώθηση και την άμυνα των κοινών αξιών, της σταθερότητας και της ευημερίας της περιοχής και ολόκληρης της ευρωατλαντικής ζώνης».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «πετύχαμε ορατά αποτελέσματα για σύντομο διάστημα πέραν όλων των προκλήσεων» και σημείωσε ότι «σχεδόν δεν υπάρχει τομέας, που δεν έχουμε κοινό όφελος προόδου».

Ακολούθως, εξέφρασε, την πεποίθησή του, ότι στο διάστημα που ακολουθεί θα αυξηθεί ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών και επενδύσεων και υποστήριξε ότι είναι καιρός τώρα να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.

Ευχαρίστησε, επίσης, για την συνεχή ελληνική στήριξη στη διαδικασία ένταξης της Δημοκρατίας των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και σημείωσε ότι «πέρα από όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε, εσείς αποτελείτε συνεπής υποστηρικτής της ενταξιακής μας πορείας».

Κλείνοντας την αντιφώνησή του, ο κ. Πενταρόφσκι απηύθυνε πρόσκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να επισκεφθεί τα Σκόπια και να συνεχίσουν τις εποικοδομητικές συζητήσεις τους, ενώ υψώνοντας το ποτήρι προς καλή υγεία της Ελληνίδας ομολόγου του, ευχήθηκε η θητεία της να συμβάλει στη μελλοντική πρόοδο σε κάθε τομέα της χώρας μας, και διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά τους, θα είναι πάντα έτοιμοι να εργαστούν για την ευημερία και την αέναη φιλία μεταξύ των δυο λαών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ