today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Συρία: Έκρηξη κρουσμάτων -Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι δομές Υγείας

Ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στη Συρία έχει σημειώσει έκρηξη τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας σε κρίσιμα επίπεδα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι, με τις δομές υγείας να είναι γεμάτες και να μην είναι πλέον σε θέση να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση.

Σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον εμφύλιο που ξέσπασε το 2011 οι υγειονομικές υποδομές είναι ανεπαρκείς και υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και εμβόλια.

Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 σημειώνει άνοδο σε όλη τη Συρία, οι περιοχές που φαίνεται να έχουν πληγεί περισσότερο από το πιο πρόσφατο κύμα της επιδημίας είναι αυτές που βρίσκονται ακόμη εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου σχεδόν οι μισοί από τους τρία εκατομμύρια κατοίκους είναι εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου, ο αριθμός των μολύνσεων που καταγράφονται έχει αυξηθεί σημαντικά και πλέον ξεπερνά τις 1.000 κάθε ημέρα.

«Από τον Αύγουστο ως τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη βορειοδυτική Συρία αυξήθηκε κατά 144% και στις 28 Σεπτεμβρίου έφτασε τις 71.715, ενώ οι θάνατοι είναι πλέον 1.151», ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Στην περιοχή υπάρχουν μόνο 12 κενές κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, διευκρίνισε η ΜΚΟ, η οποία ζήτησε έκτακτη διεθνή βοήθεια ώστε να αποφευχθεί μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει αύξηση και στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ελέγχει μια αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση.

Η κατάσταση ωστόσο δεν είναι καλύτερη στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα νοσοκομεία στη Δαμασκό αλλά και τη Λαττάκεια είναι γεμάτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ