Α.Μ.Ασημακοπούλου: Κατέθεσε τροπολογία για την κλιματική κρίση και το περιβάλλον στη Μεσόγειο

Τροπολογία στο σχέδιο σύστασης της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο σχετικά με την κλιματική κρίση και το περιβάλλον, κατέθεσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την υπογραφή της Διακήρυξης της Αθήνας, στο πλαίσιο της 8ης Συνόδου Κορυφής ΕUMED 9.

Σύμφωνα με τη σχετική σημερινή ανακοίνωση, η τροπολογία κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, και η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ «αναδεικνύει τη σημασία της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την υπογραφή της Διακήρυξης της Αθήνας», η οποία υπογράφηκε από τους εννέα ηγέτες των χωρών του νότου της ΕΕ (Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κροατίας, Κύπρου, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας).

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η κ. Ασημακοπούλου «προτείνει τη συνεργασία των κρατών στη διαδικασία μετάβασης, από τη χρήση ορυκτών καυσίμων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με παράλληλη προστασία της βιοποικιλότητας, των δασών και του υδάτινου οικοσυστήματος, ως βάση για την περαιτέρω συνεργασία των κρατών της Ένωσης για τη Μεσόγειο».

Ολόκληρο το κείμενο της τροπολογίας (9α) έχει ως εξής: «Χαιρετίζει τη Διακήρυξη της Αθήνας για την Κλιματική Αλλαγή που υπογράφηκε στο πλαίσιο των εργασιών της 8ης ΕUMED 9, στην οποία συμμετείχαν εννέα κράτη μέλη της ΕΕ στην Αθήνα την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου. Σημειώνει τη δέσμευση της Διακήρυξης για στενή συνεργασία, για την οικοδόμηση συνεργειών που προωθούν την αναγκαία μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις ενεργειακές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και τις ειδικές αναφορές της στη θετική σημασία της βιοποικιλότητας, των δασών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Πιστεύει ότι οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω και διευρυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΟΕΜ».