today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Αίγυπτος: Απεβίωσε ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της χώρας στρατάρχης Χουσέιν Ταντάουι

Ο στρατάρχης Χουσέιν Ταντάουι, πρώην επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου που κυβέρνησε προσωρινά την Αίγυπτο μετά την εξέγερση του 2011, απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία της Αιγύπτου.

Ο Ταντάουι, ένας παρασημοφορημένος βετεράνος των πολέμων του 1956, του 1967 και του 1973 με το Ισραήλ, είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας για σχεδόν 21 χρόνια.

Ηγήθηκε του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων που κυβέρνησε την Αίγυπτο για ενάμισι χρόνο μετά την καθαίρεση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο 2011.

Ο Ταντάουι παύθηκε από τη θέση του υπουργού Άμυνας τον Αύγουστο 2012, λίγες εβδομάδες αφότου ο εκλιπών ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι πήρε την εξουσία έπειτα από εκλογές. Στη θέση του υπουργού Άμυνας αντικαταστάθηκε από το στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, που ήταν τότε επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Τον Ιούλιο 2013 ο Σίσι, ο οποίος είχε γίνει ο ισχυρός άνδρας της χώρας, καθαίρεσε τον Μόρσι έπειτα από τεράστιες διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του ισλαμιστή προέδρου.

Στη διάρκεια της μετάβασης μετά την εποχή του Μουμπάρακ, ο Ταντάουι είχε θεωρηθεί εν δυνάμει υποψήφιος για την προεδρία, όμως η προχωρημένη ηλικία του και τα προβλήματα υγείας δεν του επέτρεψαν να θέσει τέτοια υποψηφιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ