today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Ρωσία: Το κόμμα του Κρεμλίνου ανακοίνωσε πως κέρδισε πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο

Το κόμμα του Κρεμλίνου ανακοίνωσε σήμερα πως κέρδισε πάνω από τα δύο τρίτα των βουλευτικών εδρών στις ρωσικές εκλογές, διατηρώντας έτσι την ενισχυμένη πλειοψηφία που είναι απαραίτητη για να τροποποιεί το Σύνταγμα χωρίς να χρειάζεται στήριξη από άλλους σχηματισμούς.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, ο Αντρέι Τούρτσακ, ανακοίνωσε πως ο σχηματισμός του κέρδισε τουλάχιστον 315 έδρες από τις 450 της Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) και χαιρέτισε μια «φανερή και καθαρή» νίκη, παρά τις πολλές κατηγορίες για νοθεία που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση, η οποία έπειτα από μήνες καταπίεσης είχε αποκλεισθεί από τις εκλογές.

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στο 85% των εκλογικών τμημάτων, το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν βρισκόταν στο 49,76%, μπροστά από τους κομμουνιστές (19,61%).

Το αποτέλεσμα αυτό, που δεν είναι οριστικό, σηματοδοτεί μια οπισθοχώρηση σε σχέση με το 2016, όταν η Ενωμένη Ρωσία είχε εξασφαλίσει το 54% των ψήφων. Το κόμμα είχε εκλέξει τότε 334 βουλευτές.

Ο Τούρτσακ δήλωσε επίσης πως το κόμμα Ενωμένη Ρωσία κέρδισε και στις 39 περιφέρειες στις οποίες ανανεώθηκαν οι περιφερειακές συνελεύσεις.

Η κίνηση του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε από την πλευρά της μαζική εκλογική νοθεία στη διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά και κατά την καταμέτρηση.

Η Ενωμένη Ρωσία δεν μπορεί πάντως να υποστηρίξει πως κέρδισε την καρδιά των Ρώσων, καθώς εμπιστοσύνη στο κόμμα αυτό δήλωσε πως έχει ποσοστό μικρότερο του 30% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το κρατικό κέντρο δημοσκοπήσεων VTsIOM.

Το κόμμα υπονομεύουν υποθέσεις διαφθοράς και η πτώση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα.

Πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η κίνηση του Ναβάλνι τέθηκε υπό απαγόρευση για εξτρεμισμό και οι υποστηρικτές του αποκλείσθηκαν από τις εκλογές.

Αυτοί οι τελευταίοι έκαναν έκκληση για «έξυπνη ψήφο», δηλαδή να ψηφιστούν οι υποψήφιοι, εν γένει κομμουνιστές, που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να ενοχλήσουν αυτούς της Ενωμένης Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους αντιπολιτευομένους, η επιτυχία αυτής της στρατηγικής αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της καταμέτρησης, σε βαθμό που οι αρχές αναγκάσθηκαν να καταφύγουν σε μαζική νοθεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ