today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Γ.Οικονόμου: Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι πάντα μία επιλογή που υπάρχει

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι πάντα μία επιλογή, που εξακολουθεί να υπάρχει, ωστόσο η προτεραιότητα μας στο αμέσως προσεχές διάστημα είναι η εφαρμογών των ισχύοντων μέτρων και η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών στους ανηλίκους, αλλά και στις άλλες ηλικιακές ομάδες. Παρακολουθούμε και αξιολογούμε τα μεγέθη και τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται και αναλόγως θα επιλέγουμε τα κατάλληλα εργαλεία» σημείωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο briefing των πολιτικών συντακτών σχετικά με την εμβολιαστική εκστρατεία και την εν γένει πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι εφικτό σε επίπεδο επικοινωνιακό, ώστε να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να εμβολιαστούν. Δυστυχώς, υπάρχει μία ομάδα συμπολιτών μας, που επιμένει να μην κάνει χρήση του «δώρου» της επιστήμης, ήτοι του εμβολίου. Δεν θα σταματήσουμε να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι απαιτείται, ώστε να διαφυλάξουμε την κεντρική μας προτεραιότητα, να μην ξανακλείσει η Οικονομία, να μην ξανακλείσει η ζωή μας». Ερωτηθείς, δε, για το κατά πόσον, οι συνοδοί ασθενών σε δημόσια ή ιδιωτικά ιατρικά ιδρύματα υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid tests, καίτοι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι θα απευθυνθεί στο Υπουργείο Υγείας και θα επανέλθει, ωστόσο, επικαλέστηκε προσωπική του εμπειρία, όπου όντας ο ίδιος συνοδός ασθενούς υπεβλήθη σε rapid test.

Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσον επίκειται το «κλείσιμο» των λεγόμενων mega – εμβολιαστικών κέντρων, ο κ. Οικονόμου απήντησε πως «θα γίνει η απαραίτητη αναδιατάξη υγειονομικών για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί. Τα κέντρα και οι υποδομές θα παραμείνουν για να μπορέσουν να προσφέρουν με την ίδια αποτελεσματικότητα την πρόσβαση των πολιτών στον εμβολιασμό. Μικροαλλαγές θα γίνουν, αλλά δεν θα αλλάξει η μεγάλη εικόνα».

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ επανέλαβε, εξάλλου, πως η διερεύνηση για τα ψευδή πιστοποιητικά είναι σε εξέλιξη, ενώ μετά και την ενεργοποίηση και των παιδιάτρων στη μάχη υπέρ του εμβολιασμού των ανηλίκων, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα θα είναι ενισχυτικά της προσπάθειας, που ήδη καταβάλλεται.

Στο μέτωπο της Οικονομίας και ειδικότερα σε ερώτηση εάν επίκεινται και άλλα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους ή η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Οικονόμου, αφού διευκρίνισε, πως τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δεν είναι παροχές, εξηγώντας ότι «προφανώς υποστηρίζουν την κοινωνία, τους νέους, τη μεσαία τάξη, την επιχειρηματικότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι και μέτρα με έντονη αναπτυξιακή διάσταση», υπογράμμισε: «όσο αυξάνει ο πλούτος, θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να στηρίξουμε και άλλες ομάδες του πληθυσμού ή διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων. Πάντως, εάν καταφέραμε να φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι γιατί πήραμε λελογισμένα μέτρα και γιατί κάναμε σώφρονες επιλογές. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, όσο θα αυξάνεται ο παραγόμενος πλούτος, τόσο θα αυξάνεται η συμμετοχή των πολιτών σε αυτόν».

Σε ερώτηση για το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το σύμφωνο ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Αυστραλίας, ο κ. Οικονόμου επέμεινε πως «οι σχέσεις της Ελλάδος με τους μεγαλύτερους παίκτες διεθνώς είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο» και ότι «η χώρα μας ακολουθεί μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις εμπορικές της σχέσεις». Προσέθεσε, δε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα όσα διαδραματίζονται στην διεθνή γεωπολιτική σκηνή. Σε ερώτηση για το πως ερμηνεύει η Αθήνα τη στάση της Τουρκίας αυτήν την περίοδο, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι σε πλήρη κινητικότητα και το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδος έχει ενισχυθεί εξαιρετικά το τελευταίο διάστημα. Η χώρα μας συνεχίζει μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική σε όλες τις κατευθύνσεις, που διασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντα της».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, εξάλλου, ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει μία συζήτηση με τους νέους όλης της χώρας για το πως μπορεί εμπράκτως να ενισχυθεί η νέα γενιά, ασφαλώς και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τέλος, στην ερώτηση για το «κατά πόσον ο Θάνος Πλεύρης εξακολουθεί να είναι συνήγορος των αστυνομικών, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να δηλώσει πως «εξ όσων γνωρίζω η ιδιότητα του Υπουργού και του συνηγόρου είναι ασυμβίβαστη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ