today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Χρ.Σταϊκούρας: Σκοπός της κυβέρνησης είναι να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι, με μεθοδικότητα και συστηματικό τρόπο, όταν είναι ασφαλής για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας ενεργεί επ’ ωφελεία του συνόλου της κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του προσερχόμενος στα γραφεία της Διοίκησης της ΔΕΘ, για σύσκεψη με επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος.

Κληθείς να σχολιάσει τις προβλέψεις διεθνών επενδυτικών οίκων για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έως και 8,5% ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε, πως «η ελληνική κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό έναν ρεαλιστικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, 5,9%» και «εκτιμούμε ότι αυτή είναι μία λογική προσέγγιση της πορείας της οικονομίας». «Πράγματι υπάρχουν πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο οι οποίοι είναι ικανοποιητικοί. Θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία στο μέλλον και ανάλογα θα τοποθετηθούμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα οικονομικής στήριξης, ή φοροελάφρυνσης, εφόσον η πορεία των οικονομικών δεικτών επιβεβαιώσει τις αισιόδοξες προβλέψεις των επενδυτικών οίκων, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Είμαστε Πέμπτη και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σάββατο τα μέτρα. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι το να μιλάμε για νέα μέτρα, όταν ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τα νέα μέτρα το Σάββατο είναι άκαιρο».

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι το εξής: Όταν έχουμε και εργαζόμαστε για να έχουμε – πολιτεία και κοινωνία, κυβέρνηση και πολίτες – καλούς, υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το συντομότερο δυνατόν, αυτοί θα αξιοποιηθούν ώστε ο δημοσιονομικός χώρος να κατευθυνθεί και πάλι στην κοινωνία. Το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί από το όταν θα έχουμε ασφαλή οικονομικά στοιχεία για την πορεία της χώρας», διευκρίνισε ο κ.Σταϊκούρας.

Σε ό,τι αφορά το εξαγγελθέν από τον πρωθυπουργό μέτρο για το «πρώτο ένσημο» ο κ. Σταϊκούρας, επανέλαβε: «σωρρευτικά σε επίπεδο εξαμήνου είναι 1200 ευρώ, αφού είναι εκτός του μισθού», σημειώνοντας πως «ήταν σαφέστατη η τοποθέτηση στη διευκρίνιση των μέτρων».

«Η ουσία είναι», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, «ότι με το πλέγμα των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στόχος και σκοπός της κυβέρνησης είναι να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, άρα ουσιαστικά να επιδοτήσουμε την απασχόληση, που πάντα ήταν και το ζητούμενο στη χώρα», γι’ αυτό «εκτός από το πρώτο ένσημο, επεκτείνουμε και το πρόγραμμα της επιδότησης άλλων 50.000 θέσεων εργασίας, όπου το κράτος καλύπτει στο σύνολό του τις ασφαλιστικές εισφορές, ένα επιτυχημένο ήδη υφιστάμενο πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας, που οι 80.000 εξ αυτών έχουν καλυφθεί».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τους επιχειρηματίες ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε, πως «ο στόχος αυτών των συναντήσεων με επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς φορείς και φορείς της πόλης είναι να ξεδιπλώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα σχέδιά της για την επόμενη μέρα της οικονομίας, για τη μετά-κορονοϊό εποχή, έτσι ώστε η χώρα να επιτυγχάνει, όπως και φαίνεται και επιτυγχάνει, υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, να δημιουργεί πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης και να ενισχύει την κοινωνική συνοχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ