today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει δια ζώσης στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 21 Σεπτεμβρίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις 21 Σεπτεμβρίου για να απευθυνθεί στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

Η ετήσια σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διεξήχθη πέρυσι κυρίως με προβολή βιντεοσκοπημένων ομιλιών ηγετών χωρών, εξαιτίας των περιορισμών λόγω της πανδημίας, πραγματοποιείται φέτος σε υβριδική μορφή που συνδυάζει δια ζώης και εξ αποστάσεως ομιλίες.

Περίπου εκατό αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν διατυπώσει στον ΟΗΕ την πρόθεσή τους να μεταβούν στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με έναν προσωρινό κατάλογο συμμετεχόντων που έλαβε στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Έχουν επιβληθεί αυστηροί όροι, με την παρουσία για κάθε αντιπροσωπεία στην έδρα του ΟΗΕ να περιορίζεται σε 7 άτομα και 4 άτομα ανά αντιπροσωπεία στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Για τους παρευρισκόμενους απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid ή βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Ο Τζο Μπάιντεν, αποδυναμωμένος μετά την χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν που προκάλεσε μεγάλη αναταραχή σε ορισμένους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, θα ξεκινήσει έτσι μια σειρά από διπλωματικές συναντήσεις.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υποδεχτεί τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας στον Λευκό Οίκο.

Σκοπεύει έτσι να αναβιώσει τη λεγόμενη Quad, την άτυπη τετραμερή συμμαχία των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, η οποία θεωρείται πως έχει συμπηχθεί για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ισχύς και επιρροή της Κίνας στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού

Αργότερα, στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει η σύνοδος κορυφής της G20 και η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26). Και έπειτα, στις αρχές Δεκεμβρίου, μια «σύνοδος κορυφής για τη δημοκρατία» που ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να οργανώσει σε διαδικτυακή μορφή, και της οποίας η λίστα των συμμετεχόντων δεν είναι ακόμη γνωστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ