today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Μ.Σχοινάς: Δυναμικός κόμβος καινοτομίας η Θεσσαλονίκη

«Σε έναν ολοένα και πιο ανασφαλή και ασταθή κόσμο, η Βόρεια Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη μπορούν να συνεχίσουν να προβάλλουν ως άγκυρα σταθερότητας, συνεννόησης κι ανάπτυξης και βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε τα πολλά και δύσκολα που έχουμε μπροστά μας η ενότητα, η συνοχή και η αλληλεγγύη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην ημερίδα του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η Βόρεια Ελλάδα στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον στις Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

 Η Θεσσαλονίκη επενδύει στις γέφυρες συνεννόησης και όχι στις διαχωριστικές γραμμές

«Η Θεσσαλονίκη που θέλουμε στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι μια πόλη με ανυπέρβλητη δυναμική, χωρίς σύνορα. Μια πόλη που θα πετυχαίνει τους στόχους της, ως ένα δυναμικό ευρωπαϊκό κέντρο, όχι ως ένα αποκομμένο εθνικό παράκεντρο, όπως συχνά θέλουν κάποιοι να την παρουσιάσουν. Μια Θεσσαλονίκη που ενώνει», είπε και περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της πόλης που της διασφαλίζουν αυτόν το ρόλο, λέγοντας:

– Η Θεσσαλονίκη διατηρεί το σπάνιο προνόμιο στην Ευρώπη μιας πόλης 2500 χρόνων που παρά τη βαθιά ιστορική της πορεία δεν έχει χάσει σε καμιά φάση τής εξέλιξης της τον δυναμισμό της.

– Η Θεσσαλονίκη είναι αυτή που συνέδεσε το όνομα της με την πρόοδο όλων των χωρών της περιοχής, όταν στη Σύνοδο της Χαλκιδικής, μπήκε η σφραγίδα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσής το 2003.

– Η Θεσσαλονίκη είναι που άντεξε και ξαναχτίστηκε, που διαχρονικά κοιτάζει με το μέτωπο της προς τη Δύση, χωρίς να γυρίζει και την πλάτη της στην Ανατολή.

– Η Θεσσαλονίκη με την ιστορική της συνέπεια να γεφυρώνει τους λαούς τής περιοχής μας, σήμερα πια, είναι αναπόσπαστη με την αμετάκλητη απόφαση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ορίσουν το μέλλον τους στην Ενωμένη Ευρώπη. Με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την -ελπίζω όχι τόσο μακρινή- ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν.

– Η Θεσσαλονίκη επενδύει στα κοινά σημεία, στις γέφυρες συνεννόησης και όχι στις διαχωριστικές γραμμές.

– Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη, πραγματικό επενδυτικό κύτταρο, με την Helexpo και τη ΔΕΘ προμετωπίδες εξωστρέφειας. Που θα φιλοξενεί επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, think tanks και οργανισμούς από κάθε χώρα που βρίσκεται γεωγραφικά ή πολιτιστικά κοντά μας.

«Με αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση και ωριμότητα γυρίζουμε σελίδα. Στη νέα ευρωπαϊκή Ελλάδα οι βάσεις για την κοινωνία και την οικονομία θα γίνονται ολοένα και πιο σταθερές ολοένα και πιο ανθεκτικές», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.
Αναφερόμενος στην 85η ΔΕΘ σημείωσε πως φέτος έχει έναν ιδιαίτερο εθνικό και στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς σηματοδοτεί όχι απλά την επανεκκίνηση, αλλά και την επιτάχυνση του οικονομικού restart της Ελλάδας.

Δυναμικός κόμβος καινοτομίας η Θεσσαλονίκη

«Και στο επίκεντρο της 85ης ΔΕΘ βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, εκεί που της πρέπει. Αναδεικνύεται σε δυναμικό κόμβο καινοτομίας, μια μετάβαση που γίνεται μάλιστα με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς. Ένας κόμβος καινοτομίας που επεκτείνεται σε κόμβο ταλέντων, προσόντων, τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε:

«Κομμάτι της μετάβασης και της μεταμόρφωσης της Θεσσαλονίκης είναι ότι ξαναχτίζονται από την αρχή οι βασικές υποδομές μεταφορών. Δεν είναι μόνο το μετρό και το νέο αεροδρόμιο είναι και το λιμάνι, είναι η νέα αναβαθμισμένη σιδηροδρομική σύνδεση, είναι οι δυνατότητες για συνδυασμένες μεταφορές και οι νέες δομές στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

Πρόκειται για άκρως σημαντικές εξελίξεις που, όχι μόνο βελτίωσαν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αλλά άνοιξαν ένα σταθερό κύκλο δημιουργίας θέσεων εργασίας, οικονομικών δραστηριοτήτων, ανάπτυξης με περιβαλλοντικά πρότυπα, φέρνουν και αρχίζουν να προσελκύουν και πολλούς Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης.

Οι διαπιστώσεις αυτές δεν είναι κάποιο ευφάνταστο όραμα ή ελπίδα, αλλά μια πραγματικότητα την οποία ενστερνίζονται πλήρως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη την Ευρώπη, η Κεντρική Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα πρωτοστατούν στη στήριξη από το ιστορικό και χωρίς προηγούμενο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Ενδεικτικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε:

– Την ολοκλήρωση του αυτοκινητoδρόμου Ε65 στο βόρειο τμήμα Τρίκαλα- Εγνατία, που θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ της Νότιας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, καθώς και με τα Δυτικά Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη.

– Τη δημιουργία του Πάρκου Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη (THESS-INTEC) και άλλων νέων βιομηχανικών πάρκων νέας γενιάς στη Μακεδονία που θα φέρουν διεθνώς αναγνωρισμένα ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες με εξαγωγική δραστηριότητα.

– Την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

– Τη χρηματοδότηση σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες και έξυπνα συστήματα στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την επίτευξη του βιώσιμου μετασχηματισμού της Θεσσαλονίκης σε “smart” πόλη.

– Tην αντικατάσταση δημόσιων λεωφορείων στην Θεσσαλονίκη με πολλά ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και την κατασκευή νέων ενεργειακά αποδοτικών δικαστικών κτιρίων στις Σέρρες, την Έδεσσα και το Κιλκίς αλλά και την ανακαίνιση των δικαστικών υποδομών στη Θεσσαλονίκη.

Αυτά τα έργα σε συνδυασμό με το νέο ΕΣΠΑ για το οποίο αναμένουμε την έγκριση των τελικών ποσών, υπολογίζεται ότι θα φέρουν τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία έως το 2027, μια πολύ σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη επταετία.

Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά από έργα σε εθνικό επίπεδο από τα οποία θα επωφεληθούν πολίτες και επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία, άμεσα, όπως:

– η ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων

– τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης

– η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και η επέκταση της προσχολικής εκπαίδευσης.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη νέα, ψηφιακή εποχή

Χαιρετισμός του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή Αιμίλιου Περδικάρη: 

Για την προσαρμογή του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη νέα εποχή, την ψηφιακή εποχή, μίλησε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Αιμίλιος Περδικάρης

«Στόχος μας είναι σύντομα το Πρακτορείο ν’ αλλάξει», είπε ο κ. Περδικάρης και σημείωσε:

«Όχι φυσικά ως προς τις αρχές που χαρακτηρίζουν τη δουλειά των ανθρώπων του και τις αξίες που το συνοδεύουν. Αν και συχνά είναι πιο ευάλωτο στην κριτική εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, λόγω του δημόσιου χαρακτήρα του, οι αξίες αυτές αφορούν το δημοσιογραφικό αποτέλεσμα: είναι η εγκυρότητα, είναι η αξιοπιστία και κυρίως είναι η διάχυση της πληροφορίας όχι μόνο στα μέσα ενημέρωσης, αλλά, εν τέλει, στην ίδια την κοινωνία.

Η αλλαγή έχει να κάνει με την προσαρμογή του Πρακτορείου μας στη νέα εποχή. Στην ψηφιακή εποχή. Γνωρίζετε όλοι ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπήκε για τα καλά στη ζωή μας προκύπτοντας ως ανάγκη λόγω της πανδημίας, ενώ θα έπρεπε να είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Εμείς, θέλουμε να είμαστε μέρος της ψηφιακής επανάστασης που συντελείται τους τελευταίους μήνες. Το επιδιώκουμε και θα το κερδίσουμε. Το χρειαζόμαστε για ν’ αναδείξουμε τη δουλειά μας και για να βελτιώσουμε το αποτέλεσμά της που επικοινωνούμε στους πολίτες, δηλαδή σε όλους εσάς».

Νέα ψηφιακή ταυτότητα – νέο ψηφιακό προϊόν

«Φιλοδοξούμε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείου Ειδήσεων να γίνει ένα σύγχρονο πρακτορείο, στα πρότυπα των αντίστοιχων του εξωτερικού, δίνοντας έμφαση στο ψηφιακό προϊόν», τόνισε και πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

– Είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω ότι προχωρήσαμε σε μια μεγάλη προγραμματική συμφωνία με την Κοινωνία της Πληροφορίας για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου και την αναβάθμιση της τεχνολογικής του υποδομής. Η συμφωνία αυτή θα ξεκινήσει να υλοποιείται σύντομα και συνιστά ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την αναγέννηση του Πρακτορείου και το πέρασμά του στην ψηφιακή εποχή.

– Θα προχωρήσουμε όχι μόνο στην αναβάθμιση της ψηφιακής εικόνας του Πρακτορείου μας και στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του, αλλά και στην παρουσίαση μιας νέας ψηφιακής ταυτότητας και τη δημιουργία ενός νέου ψηφιακού προϊόντος. Θα δώσουμε έμφαση σε σύγχρονους τρόπους δημοσιογραφικής παραγωγής, στην εικόνα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα επιδιώξουμε τη διάδραση με τους πολίτες και θα επενδύσουμε στην καινοτομία. Βέβαια, θα διατηρήσουμε ακέραιες τις αξίες και αρχές μας στις οποίες αναφέρθηκα νωρίτερα και τις οποίες υπηρετούν με επαγγελματισμό και συνέπεια όλοι οι άνθρωποι του Πρακτορείου.

– Αλλαγή της εικόνας, όμως, δεν σημαίνει μόνο αλλαγή, για παράδειγμα, της ιστοσελίδας μας ή ακόμη και της εταιρικής μας ταυτότητας. Δεν σημαίνει μόνο αλλαγή εταιρικών δομών, η οποία είναι επιβεβλημένη και μάλιστα επείγει, ώστε να βελτιώσουμε την εσωτερική λειτουργία μας και άρα το παραγόμενο αποτέλεσμα. Η αλλαγή θα είναι ολιστική. Αφορά την εξωστρέφεια του Πρακτορείου και δείγμα εξωστρέφειας είναι η σημερινή εκδήλωση. Είναι τα webinars που ξεκίνησαν να διοργανώνονται για θέματα της επικαιρότητας ή γενικότερου ενδιαφέροντος από τον περασμένο Μάρτιο. Είναι η ενίσχυση της επαφής με την ομογένεια, αλλά και η δυνατότητα των ξένων να γνωρίσουν την Ελλάδα μέσα από το Πρακτορείο. Ν’ αποτελέσει δηλαδή μια ψηφιακή πύλη γνωριμίας και εισόδου τους στη χώρα μας.

– Αλλαγή της εικόνας μας συνιστά, τέλος, η επέκταση του χαρακτήρα του Πρακτορείου ως μιας πύλης αμφίδρομης πληροφόρησης για την κοινωνία των πολιτών, τους φορείς, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτό είναι η παρουσίαση στη σημερινή εκδήλωση της έρευνας της diaNEOsis για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας επίσης μια ευρύτερη συνεργασία του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου με τη diaNEOsis. Καλωσορίζουμε και θα επιδιώξουμε αντίστοιχες συνεργασίες, όπως και τη συνεργασία με ιδρύματα και νεοφυείς επιχειρήσεις προκειμένου ν’ αναπτύξουμε καινοτόμες εφαρμογές και -γιατί όχι- εργαλεία για τους επαγγελματίες και τους οργανισμούς των Μέσων Ενημέρωσης.

Ενεργής και δυναμική η σχέση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τη Θεσσαλονίκη

Ως προς τη σχέση του Πρακτορείου με τη Θεσσαλονίκη ο κ. Περδικάρης δήλωσε ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργής και δυναμική και προσέθεσε: «Η θέση, άλλωστε, της πόλης στις γεωπολιτικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια, μέσα στο τόξο που ξεκινά από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία και φτάνει ως την Ανατολή Μακεδονία και Θράκη, αλλά και ευρύτερα στα Βαλκάνια, δικαιολογεί απόλυτα το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην περιοχή και άρα επιβάλλει τον ενεργό ρόλο του Πρακτορείου. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε η σημερινή εκδήλωση να εστιάσει στο συγκεκριμένο ζήτημα, τη γεωπολιτική θέση της Θεσσαλονίκης. Ιδωμένο δε μέσα από διαφορετικά πρίσματα: το ενεργειακό, τον τουρισμό, τη διπλωματία».

Τόνισε πως η αποψινή ημερίδα «είναι και η απαρχή αντίστοιχων εκδηλώσεων που υπαγορεύει η λογική της εξωστρέφειας του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου και το πέρασμά του στη νέα εποχή» και συνέχισε: «Αυτό το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή έμοιαζε ακατόρθωτο για το Δημόσιο, αλλά έγινε πράξη. Δεν μας επιτρέπεται να παραμένουμε ουραγοί των εξελίξεων, ιδιαίτερα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, πρέπει να ισχυροποιηθεί».

Ευχαρίστησε, επίσης, την ΕΡΤ, καθώς η ημερίδα αναμεταδίδεται μέσα από την ειδησεογραφική της ιστοσελίδα ertnews.gr και υποσχέθηκε ότι και αυτή η πρωτοβουλία είναι απαρχή εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις συνέργειες των δημόσιων μέσων ενημέρωσης προς όφελος όλων των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ