today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Νότια Κορέα: Δοκιμάστηκε βαλλιστικός πύραυλος εκτοξευόμενος από υποβρύχιο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που φέρουν υποβρύχια (SLBM), μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap· η χώρα της Ασίας έγινε έτσι η πρώτη στον κόσμο χωρίς πυρηνικό οπλοστάσιο που απέκτησε τέτοια δυνατότητα.

Νέο επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Dosan Ahn Chang-ho προχώρησε σε επιτυχή υποβρύχια εκτόξευση του SLBM την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από παρόμοια δοκιμή από βυθισμένο ρυμουλκό τον περασμένο μήνα, ανέφερε το Γιονάπ, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές που δεν κατονόμασε.

Το υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν επιβεβαιώνει λεπτομέρειες για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα και τις δυνατότητες μονάδων του στρατού, για λόγους ασφαλείας. Η Υπηρεσία Αμυντικής Ανάπτυξης δεν έκανε κανένα σχόλιο και παρέπεμψε τις ερωτήσεις στο υπουργείο Άμυνας.

Την περασμένη εβδομάδα, το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας παρουσίασε τους σχεδιασμούς του για την περίοδο 2022-2026, που συμπεριλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων πυραύλων με «σημαντικά αυξημένη καταστροφική ισχύ».

Πυραύλους τύπου SLBM έχουν αναπτύξει άλλες επτά χώρες: οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία και η Βόρεια Κορέα. Όλες αυτές οι χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα, τα οποία συνήθως τοποθετούνται στις κεφαλές τέτοιων πυραύλων.

Το Γιονάπ ανέφερε ότι ο υπό ανάπτυξη νοτιοκορεατικός SLBM, που φέρεται να έχει βαπτιστεί Hyunmoo 4-4 και πιστεύεται πως αποτελεί παραλλαγή του Hyunmoo-2B, έχει δραστικό βεληνεκές 500 χιλιομέτρων και θα φέρει συμβατική κεφαλή.

Ο νοτιοκορεάτικος στρατός αναπτύσσει ολοένα ισχυρότερους πυραύλους, σχεδιασμένους για να πλήττουν υπόγειες εγκαταστάσεις και σήραγγες με θωράκιση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να μειώσει την εξάρτησή του από τον στρατό των ΗΠΑ, που διατηρεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στη χερσόνησο.

Βόρεια και Νότια Κορέα επικαλούνται η καθεμιά την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων της άλλης για να δικαιολογήσουν την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους.

Η Βόρεια Κορέα παρουσίασε σειρά νέων SLBM και πιστεύεται πως βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης και ναυπήγησης υποβρυχίου ικανού να φέρει τέτοιους πυραύλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ