today-is-a-good-day
19 C
Athens

Β.Βιλιάρδος: Ανέκδοτο της ημέρας ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων θα είναι εγγυημένες από το κράτος

Οι νέοι δεν περιμένουν συντάξεις γιατί γνωρίζουν πως χρεοκοπήσατε την Ελλάδα και την καταντήσατε «τελευταία τρύπα του ζουρνά» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Τόνισε πως από μια κυβέρνηση που παράγει μόνο ελλείμματα και χρέη κανείς δεν μπορεί να περιμένει τίποτα.

Για τις επενδυτικές αποδόσεις ανέφερε πως η φούσκα που δημιουργήθηκε μετά το 2010 είναι στα όρια μιας πραγματικά εκκωφαντικής έκρηξης και χαρακτήρισε ως το ανέκδοτο της ημέρας ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων θα έχουν κρατική εγγύηση ενός κράτους που είναι ήδη χρεοκοπημένο. Οι δε συγκρίσεις με τις σκανδιναβικές χώρες είναι αστείες από μόνες τους, σημείωσε. Παρατήρησε πως οι συγκεκριμένες αλλαγές και η υιοθέτηση του κεφαλαιοποιητικού μοντέλου για την επικουρική ασφάλιση δεν συμπεριλαμβάνονταν ούτε σε είκοσι σελίδες στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθύμισε πως έως το 2018 η συγκεκριμένη πρόταση του κεφαλαιοποιητικού επικουρικού συστήματος ονομαζόταν «Ασφαλιστικό Πινοσέτ» επειδή είχε εφαρμοστεί στη Χιλή από τον γνωστό δικτάτορα χωρίς επιτυχία, όπως φάνηκε.

Φαίνεται, είπε, πως δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει αποτυχημένες ξένες συνταγές, αντί να σχεδιάσει μια δική της αυτοδύναμη αναπτυξιακή πολιτική, γεγονός που την οδηγεί σε συνεχή αδιέξοδα. Υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία οικονομική λογική στο εγχείρημα αυτό και έχει σειρά από τις μαθηματικές ακροβασίες. Επισήμανε πως υπάρχει ζήτημα χρηματοδότησης των επικουρικών συντάξεων, υφιστάμενων και μελλοντικών, που θα χορηγηθούν με βάση το παλαιό καθεστώς. Εκτίμησε πως το κόστος μετάβασης θα είναι πολλαπλάσιο και δυσβάστακτο και ανέφερε πως «εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μία συζήτηση για την ανάπτυξη και για τη δημιουργία πλούτου με προτάσεις και όχι με λογιστικά τεχνάσματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ